Zlatica Gregorová Kultúra

Folklór k Šali patrí: Bude činnosť súborov oficiálne uznaná?

Májové zasadnutie poslancov Mestského zastupiteľstva v Šali prinieslo i rokovanie o dôležitej kultúrnej otázke. Súvisí s prezentáciou tradícií mesta.

Ilustračný obrázok k článku Folklór k Šali patrí: Bude činnosť súborov oficiálne uznaná?
Foto: Zlatica Gregorová

Podstatou bolo zaradiť šaliansky folklór do Koncepcie rozvoja kultúry mesta Šaľa na obdobie rokov 2014–2018. S návrhom predstúpil pred prítomných poslancov vedúci Mestského kultúrneho strediska v Šali, František Botka.

Poslancom predostrel návrh zakomponovať šaliansky folklór do tejto koncepcie, už len preto, že Detský folklórny súbor Šaľanček ako i Folklórny súbor Šaľan vzorne reprezentujú mesto, kde pôsobia. Svojimi vystúpeniami tešia divákov nielen v Šali, ale i ďaleko za jej hranicami. A sú i pokračovateľmi niekdajšieho známeho súboru Chemik, ktorý v Šali pôsobil.

„Šaľa a celý jej región je ovplyvnený zložitým historickým vývojom. Mnohým obyvateľom chýbajú rodové korene, vzťah ku kultúrnym hodnotám, ľudovým zvykom a tradíciám svojho mesta a regiónu. Preto sa v máji 2015 obnovila činnosť  folklórnych  súborov: Folklórny súbor Šaľan a Detský folklórny súbor Šaľanček. Tieto kolektívy nadviazali na prerušenú činnosť FS Chemik, ktorý v Šali pôsobil od roku 1972 a skončil svoju činnosť v roku 2004. Súbory zobrazujú a nadväzujú na ľudové tradície Slovenska,“ píše sa v návrhu.

Vystúpeniami tešia, kde sa dá

Šalianski folkoristi absolvujú ročne množstvo vystúpení a nechýbajú pri žiadnej slávnostnej príležitosti, konanej mestom, preto zaznela i otázka možnej právnej subjektivity šalianskych súborov. K tej sa vyjadril poslanec Abgelov, ktorý sa pýtal na právnu stránku folkoristov. Podľa informácií, ktoré odzneli na rokovaní MsZ, miestne folkórne súbory budú naďalej fungovať pod mestom, keďže nemôžu byť občianskym združením ani inou samostatnou subjektivitou.

Veľký galaprogram v októbri

Ako František Botka ďalej prezradil, v októbri tohto roka folklóristi pripravujú veľký galaprogram. V súčasnosti sa zaoberajú i šalianskym krojom. Ten by mal byť súčasťou spomínaného galaprogramu, v ktorom zaznejú slovenské ľudové piesne a najmä zvyky a obyčaje z nášho regiónu. Svoju podporu miestnemu folklóru vyjadril i predseda Kultúrnej komisie pri MsZ Július Morávek, ktorý podotkol, že ich činnosť sledujú a sú im naklonení. Poslanci napokon návrh Františka Botku schválili.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM