Zlatica Gregorová Kultúra

Fašiangový čas je tu: Čo chystajú v Šali, Hájskom a Dlhej nad Váhom? FOTO

Možno ste sa aj vy skryli pod maskou a boli na čas niekým iným. Napríklad sa vyobliekali do šiat urodzenej dámy alebo prevtelili do turoňa.

Ilustračný obrázok k článku Fašiangový čas je tu: Čo chystajú v Šali, Hájskom a Dlhej nad Váhom? FOTO
43
Galéria
Zdroj: TASR

Fašiangové obdobie je presne to pravé orechové, keď sa dá poriadne rozveseliť. V okolitých dedinách už prebiehajú tradičné podujatia, ktoré sú šité na mieru obdobiu od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Typické pre tento čas sú zábavy a veselé sprievody s maskami, hudbou a spevom.

Sprievod s veselicou

Ak v piatok 1. marca 2019 okolo 16.00 hod. budete prechádzať pešou zónou v Šali, uvidíte veselý fašiangový sprievod. Nebudú chýbať rozmanité masky a môžno vás ponúknu aj tradičnými šiškami. Okrem toho sa v šalianskom dome kultúry o 20.00 hod, rozbehne aj ľudová veselica. Počas nej si budete môcť zamaškrtiť na špecialitách a nápojoch, typických pre toto zábavné obdobie.

Zabíjačka

Pre Hájčanov pripravila obec pre zmenu fašiangovú zabíjačku. Uskutoční sa v sobotu 2. marca 2019 v miestnom kultúrnom dome od 16.00 hod. Podľa organizátorov sa môžete tešiť na zabíjačkové špeciality aj bohatý hudobný program. Na pódiu vystúpi Spevácky súbor Hájčanka, Folklórny súbor Kepežďanka a kapela Detského súboru Hájčatá. Ľudovú hudbu doplní dídžej Tom. Súčasťou podujatia bude aj pochovávanie basy, čo predznamenáva koniec veselia a začiatok 40-dňového pôstu.

Počas 2. marca 2019 o 17.00 hod. sa bude konať ďalšie zaujímavé podujatie. Občianske Združenie Priatelia Vína Dlhá nad Váhom a Obecné zastupiteľstvo a starosta obce Dlhej nad Váhom usporiadajú IX. Ochutnávku vín 2019. Ešte pred oficiálnou degustáciou môžu záujemcovia priniesť 28. februára 2019 od 17.00 do 20.00 hod. vzorky svojho bieleho, ružového a červeného vína organizátorom.

Degustácia vína

V prvú marcovú sobotu od 17.00 hod. podujatie slávnostne otvoria a oboznámia účastníkov s pravidlami súťaže. Neskôr bude nasledovať samotná degustácia s večerou a vyhodnotením. Do taktu bude hrať návštevníkom hudba TOŠI Band. Víťazní vinári budú odmenení Cenou obecenstva a taktiež aj diplomami od odbornej poroty.

Pozrite si fotografie z fašiangov v Dennom centre na Hornej ulici, ktoré sa konali v posledný februárový víkend 2019.

Foto: ilustračné

Fašiangový čas je v plnom prúde: Čo pre vás chystajú v Šali, Hájskom a Dlhej nad
43
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM