Peter Štrbo Futbal

Exkluzívne: Zo Šale až do Sampdorie Janov

Mimoriadny futbalový talent Dávid Ivan, ktorý robil prvé futbalové krôčiky na šalianskych ihriskách, nedávno urobil svoj prvý veľký prestup. Z FC Nitra prestúpil do známeho talianskeho celku Sampdoria Janov a my vám s ním prinášame exkluzívny rozhovo

Dávid Ivan sa futbalu venuje od piatich rokov, keď ho rodičia zobrali na prvý tréning spolu so starším bratom. Netrvalo to dlho a ako sa stalo už v mnohých iných prípadoch, aj tento talent „zavetrili“ pozorní tréneri z akadémie FC Nitra, ktorej súčasťou bol Dávid od leta 2007. „Hral som na turnaji v Šali, ktorého sa zúčastnili aj nitriansky futbalisti. Všimol si ma tam ich tréner Tomáš Seko, ktorý sa onedlho stal aj mojim trénerom,“ popísal Dávid Ivan svoj prestup do FC Nitra. Jeho najobľúbenejší post je ofenzívny stredný záložník, na ktorom nastupoval v klube a neskôr aj v mládežníckych reprezentáciách. „Asi od jedenástich rokov som chodil na rôzne výbery, neskôr ma pozývali aj do reprezentácie. Mám za sebou už niekoľko medzištátnych turnajov či zápasov,“ uviedla nová akvizícia Sampdorie Janov. Za svoj najväčší úspech považuje Dávid víťazstvo na celoslovenskom finále NIKE CUP-u. Na prestížnom turnaji hráčov do 15 rokov sa stal aj najlepším hráčom. Ešte v kategórii U13 vyhral v drese FC Nitra najvyššiu súťaž.

[size=14]Od začiatku išlo výhradne o Sampdoriu[/size]

Na prvom veľkom prestupe v kariére talentovaného futbalistu sa pracovalo pomerne dlho. Skauti známeho talianskeho mužstva sledovali výkony mladého hráča niekoľko mesiacov a napokon sa rozhodli angažovať ho. Podľa Dávida išlo od začiatku výhradne o záujem Sampdorie Janov. „S Nitrou som absolvoval celú letnú prípravu, stihol som odohrať aj jeden zápas, predtým než sa zrealizoval prestup do Janova,“ doplnil futbalový talent.

[size=14]Prvé dni v Janove[/size]

Prvé dojmy po príchode do Janova boli skvelé. „Máme tu vynikajúce podmienky na trénovanie, klub sa dôkladne stará o vyváženú a zdravú stravu, je tu krásne more aj mesto. Všetko je v najlepšom poriadku,“ opísal prvé dojmy po príchode do nového pôsobiska šikovný ofenzívny stredopoliar. „Prvý deň sme mali sedenie s predstaviteľmi klubu, kde sme sa rozprávali o mojich ďalších krokoch. K družstvu som sa pripojil po troch dňoch, keď ma priviezli na sústredenie môjho nového tímu, ktoré v tom čase prebiehalo v inom meste,“ doplnil Dávid, ktorého rodičia sprevádzali v Janove prvé tri dni, odvtedy si však už „bačuje“ sám. Futbalista by mal hrávať za Allievi Nazionali, čo je v Taliansku označenie pre vekovú kategóriu, v ktorej Dávid pôsobí. Zmenu školy zatiaľ mladý futbalista riešiť nemusí, nakoľko zo športového gymnázia v Nitre dostane individuálny plán. Popasovať sa však bude musieť s taliančinou, s ktorou sa začal oboznamovať ešte na Slovensku, keď už bolo takmer jasné, že sa prestup dotiahne do úspešného konca. „Pripravoval som sa spoločne s rodičmi, ktorých to tiež chytilo, učil som sa hlavne základy. Aj v Janove si každý deň zoberiem knihu taliančiny a pozriem si nejaké nové slovíčka. Pri bežnej komunikácii mi pomáha aj znalosť angličtiny, ktorou si častou vypomôžem, keď niečomu nerozumiem. Postupne to však ide stále lepšie a lepšie. Od septembra mám vybavenú učiteľku taliančiny, pri ktorej určite budem napredovať ešte rýchlejšie,“ zhrnul prvé kontakty s taliančinou Dávid Ivan.

[size=14]Štýl Juraja Kucku mu imponuje[/size]

Futbalová nádej Slovenska má za sebou zhruba týždeň tréningových jednotiek v novom pôsobisku, takže už môže porovnávať tréningový proces na Slovensku a v Taliansku. „Veľké rozdiely v samotnom trénovaní tu nie sú, rozdiel je však určite v prístupe hráčov. Všetci tu berú futbal úplne inak, odovzdávajú mu úplne všetko, je to pre nich celoživotný sen,“ konfrontuje Dávid slovenský a taliansky futbal. V konkurenčnom FC Janov pôsobí aj slovenský reprezentant Juraj Kucka a Dávid o tom dobre vie. „Jurajov štýl sa mi veľmi páči, je to super futbalista. Veľmi rád by som sa s ním niekedy stretol aj osobne.“ Zaujímavosťou je, že Dávid prvýkrát v živote absolvuje počas letnej prestávky dve prípravy, nakoľko sa sezóna v Taliansku začína až v septembri. „Momentálne prebieha moja ďalšia letná príprava, takže by som mal byť na ligu pripravený dvojnásobne,“ dodáva s úsmevom veľká nádej slovenského futbalu, ktorú v tomto období čaká niekoľko prípravných zápasov a turnajov.

Dávidovi držíme v novom pôsobisku palce, želáme mu pevné zdravie a rýchle zapracovanie sa do zostavy Sampdorie Janov. Ďalšie kroky mladého futbalistu budeme pozorne sledovať.

Roman Vojtek z agentúry Stars and Friends, ktorá mladého hráča zastupuje, o Dávidovi povedal pre SITA nasledovné: "David je mimoriadny talent. Je to skvelý technik a bojovník, navyše má skromnú povahu. Je to veľmi inteligentný hráč s dobrým prehľadom a kopacou technikou. Má veľmi dobrý prístup nielen k futbalu, ale aj k životu. Navyše má skvelé rodinné zázemie. Aj toto zavážilo pri rokovaniach s talianskym klubom. Sampdoria ho sledovala osemnásť mesiacov, David neskôr v Janove absolvoval testy a aj lekárske vyšetrenia. Preklepli si ho naozaj dôkladne. Momentálne sa už nachádza na sústredení z dorasteneckým tímom, bude mať však čas na aklimatizáciu a bude sa intenzívne učiť taliančinu. Z jeho prestupu máme radosť a veríme, že sa mu bude dariť a jeho prestup pomôže nielen jemu, ale aj slovenskému futbalu.“

PEŠT Foto: súkromný archív – Dávid Ivan

David_Ivan
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM