Veronika Zeiselová Kultúra

Esej Jána Johanidesa: Opäť ocenia tých najlepších

Ešte začiatkom tohto roka bola vyhlásená súťaž, do ktorej sa mohli zapojiť stredoškoláci nitrianskeho a trnavského kraja. Ich súťažné príspevky hodnotila porota a už čoskoro sa dozvieme výsledky.

Ilustračný obrázok k článku Esej Jána Johanidesa: Opäť ocenia tých najlepších
Zdroj: TASR

Súťaž Esej Jána Johanidesa vypísaliLiterárne informačné centrum Bratislava, Mesto Šaľa, Úrad Nitrianskeho samosprávneho kraja, Úrad Trnavského samosprávneho kraja a Malokarpatská knižnica v Pezinku. Súťaž bola vyhlásená ešte 19. januára 2015. Súťaž sa vyhlásila dňa 19. januára 2015. Termín uzávierky bol 11. marca 2015. Odborná porota tak mala vyše mesiaca na vyhodnotenie víťazov.

Inšpiráciou mottá Jána Johanidesa

Každý rok sa vyberú iné tri myšlienky Jána Johanidesa, z ktorých si každý zúčastnený vyberie jednu podľa vlastného uváženia. Pre tento rok boli vybrané nasledovné myšlienky:

  1. Niekedy je človek najmenej osamelý, keď je sám.
  2. Fanatizmus nikdy nepominie. Je náplasťou na vesmírnu ranu, ktorá sa volá človek.
  3. Príbehy sa majú rozprávať preto, aby boli pomocnou palicou, a najmä preto, aby pomáhali žiť.

Ocenia ich v Šali

Najlepších autorov súťažných esejí ocenia v rámci slávnostnej akadémie 21. apríla 2015 o 10:00 v Kongresovej sále Mestského úradu v Šali. Výsledky súťaže budú uverejnené v Knižnej revue, na internetových stránkach LIC, Nitrianskeho samosprávneho kraja, Trnavského samosprávneho kraja, Mesta Šaľa, Malokarpatskej knižnice v Pezinku, v regionálnych printových a elektronických médiách, ako aj školských časopisoch. Hlavnou cenou je účasť na medzinárodnom knižnom veľtrhu detských kníh v talianskej Bologni v apríli 2016. Tento rok sa do súťaže zapojilo 84 súťažiacich, čo je takmer dvojnásobok oproti predchádzajúcemu ročníku. Medzi ocenenými z predchádzajúcich ročníkov je aj študentka šalianskeho gymnázia.

Foto: ilustračné
Zdroj: Knižnica Šaľa

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM