Peter Štrbo Od Vás

Energia investovaná do zmysluplnej činnosti

Praktické zručnosti si mohli overiť študenti stredných škôl zo Slovenska i zo zahraničia 09.02.2011 v estrádnej sále Domu kultúry na 2. Kontraktačnom dni cvičných firiem v Šali, ktorý zorganizovala Spojená škola, Nivy 2.

Cvičná firma je fiktívna firma, ktorú si žiaci založia, spravujú a pracujú v nej s dokladmi a v prostredí simulujúcom podmienky reálnej praxe. Pri serióznej práci v cvičnej firme sa zvyšuje samostatnosť žiakov pri riešení konkrétnych úloh, problémov. Nemenej dôležitá je práca v tíme a precvičovanie vzájomnej komunikácie.

2. Kontraktačný deň otvorila úvodným slovom a privítaním hostí z OŠMŠaK (Odbor školstva, mládeže, športu a kultúry), ŠIOVu (Štátny inštitút odborného vzdelávania), zástupcov mesta a firiem riaditeľka Spojenej školy PaedDr. Alžbeta Botorčeová. Symbolické prestrihnutie pásky a aktívny rozhovor s každou firmou realizovala vedúca OŠMŠaK NSK Dr. Ľubica Libová, PhD.

**2. Kontraktačného dňa sa zúčastnilo 25 cvičných firiem. **Účasti cvičných firiem na Kontraktačnom dni predchádza množstvo mravčej práce. Cvičná firma začína svoju činnosť založením, vrátane vytvorenia obchodného mena, loga firmy, predmetu podnikania, registrácia firmy a množstva ďalších ,,maličkostí“, ktoré sú zákonmi stanovené na existenciu firmy.

Práca na ľubovoľnej pozícii vo firme nie je jednoduchá a na to, aby firma prosperovala a etablovala sa na trhu cvičných firiem musia všetci vyvinúť množstvo energie, úsilia a pracovať ako jeden tím. Vysoké pracovné nasadenie, nápady a kreativita prítomným žiakom nechýbali, čo bolo zjavné pri vystupovaní, prezentovaní a kontrahovaní počas celého podnikateľské­ho dňa.

Konkurencia cvičných firiem bola veľká a čerešničkou na torte bolo vyhlasovanie výsledkov v jednotlivých kategóriách na záver. Hlavnou koordinátorkou kontraktačného dňa cvičných firiem bola Ing. Prieložná, ktorá spracovala výsledky:

Výsledné hodnotenie cvičných firiem:

Najlepšie logo: EMPRESA, s.r.o. – Spojená škola, Nové Zámky

Najlepší slogan: CK RibayaTour, s.r.o. – SOŠ Juraja Ribaya, Bánovce nad Bebravou

Najlepší katalóg: Postav si sen, s.r.o., Střední škola živnostenská, Sokolov, Česká republika ** Najlepšia elektronická prezentácia:** LEO TRANS, s.r.o. – Obchodná akadémia, Levice

Najlepší stánok:

  1. miesto BORHÁZ kft. – Deák Ferenc Kozgazdasági és informatikai

    szakkózépiskola, Gyor, Maďarsko

  2. miesto Poseidon, s.r.o. – Obchodná akadémia, Levice
  3. miesto NINAS, s.r.o. – Obchodná akadémia, Nitra

Cena mesta Šaľa: Permon, s.r.o. – Střední škola živnostenská, Sokolov, Česká republika ** Cena OŠMŠaK Úradu NSK**: World of Tea, s.r.o. – Spojená škola, Šaľa

Cena SCCF, Bratislava: Pat Mat stavba, s.r.o. – Spojená škola, Nové Zámky

Cena MENERT s.r.o, Šaľa.: ALARMA, s.r.o. – Obchodná akadémia, Levice
Starsis, s.r.o. – Obchodná akadémia, Nitra
1&Unique, spol. s.r.o. – Obchodná akadémia, Hlohovec
Leo Trans, s,r,o, – Obchodná akadémia, Levice
White paradiso, s.r.o. – Spojená škola, Nové Zámky

Cena čajovne na konci vesmíru od p. Kollára: D&A, s.r.o – Spojená škola, Nové Zámky

Cena firmy A-DEMO spol. s.r.o., Močenok: Permon, s.r.o. – Střední škola živnostenská,
Sokolov, Česká republika

Cena VÚB banky pobočka Šaľa: Complex Tropicana, s.r.o. – Spojená škola, Nové Zámky

Cena ÚPSVaR detašované pracovisko Šaľa: **Starsis, s.r.o. – Obchodná akadémia, Nitra ** Cena sympatie: 1&Unique, spol. s.r.o. – Obchodná akadémia, Hlohovec

Milým spestrením tohto stretnutia boli ,,prehliadky“ talentov, či už v rámci pohybových talentov (MAŽORETKY, ZUMBA, ĽUDOVÉ TANCE súboru VAŽINKA), módna prehliadka cvičnej firmy 1&Unique, spol. s.r.o. z Hlohovca, sólových spevov našich žiačok alebo technických zručností našich bývalých žiakov (Šimulčík, Vyslúžil), ktorí nám tento deň pomáhali manažovať. Samozrejme celému stretnutiu dodávali študentského ducha dve ostrieľané moderátorky: Daniela Fábiková a Michaela Tothová.

Veríme, že všetci, ktorí sa zúčastnili tento rok 2. Kontraktačného dňa cvičných firiem odchádzali s dobrými pocitmi, že čas a energia neboli vynaložené márne. Všetkým patrí vďaka za ich úsilie a tešíme sa, že sa opäť o rok stretneme na 3. Kontraktačnom dni cvičných firiem v Šali.

pozn.: v článku boli použité komerčné informácie

Ing. Anna Keseliová zástupkyňa riaditeľky školy

Energia investovaná do zmysluplnej činnosti
1
Galéria
CvicneFirmy
17
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM