Peter Štrbo Od Vás

Dva dni plné očakávaní

S príchodom Svätého Mikuláša sa u detí vynára množstvo otázok: „Nájde si ma? Príde aj ku mne? Dostanem niečo dobré?“ Tento rok sme zistili, že „ Mikuláš“ je pripravený na všetko a všetkých. A to veru hneď dvakrát.

Deň prvý…

Deti 2. A zo ZŠ J. C. Hronského pozvali na deň Svätého Mikuláša – 6.12. svojich kamarátov z MŠ Družstevná, predškolákov – „ Včielky“, aby s nimi prežili “školského“ Mikuláša v ich triede. „Včielky“ prišli hneď zrána a s radosťou sa posadali do školských lavíc, netrpezlivo čakajúc, čo sa bude diať. Po malej chvíli prišli nečakane do triedy čerti. „Včielky“ s otvorenými ústami pozorovali scénu, ktorá im pripomínala rozprávku. Pár detských očí veru prezrádzalo aj strach. Nebojácni druháci im však boli príkladom a spoločne zavolali na „Mikuláša“. Na hlasné volanie detí vstúpili do triedy zázrační anjeli a tiež toľko očakávaný Mikuláš. Šťastné pohľady drobcov, od úžasu otvorené ústočká Včielok hovorili za všetko. Deti zaspievali Mikulášovi pesničky, zarecitovali básničky a nakoniec sa každé dočkalo aj vytúženej odmeny. Po odchode Mikuláša z triedy sa všetky ruky okamžite pustili do rozbaľovania balíčkov, pretože ochutnávka z nádielky je vždy sladkou bodkou za návštevou Mikuláša. Nasledovala ešte spoločná zábava malých predškolákov a veľkých druhákov: hry, tancovanie. Deti boli úžasné, aj tie „malé“, aj naše „veľké“. Bola to vydarená akcia.

Deň druhý…

Druhý deň rástla netrpezlivosť u našich druhákov, pretože sme boli na oplátku pozvaní my k „Včielkam“, aby sme spolu s nimi prežili ich na „škôlkárskeho“ Mikuláša. Včielky svoju šikovnosť predviedli básničkami, pesničkami, dokonca aj v anglickom jazyku, nechýbala spoločná pieseň všetkých detí. Druháci si všimli krásny plagát v triede Včielok. Prečítali si ako sa Včielkam páčilo u nich v škole. Bolo to nádherné čítanie a druháci sa tešili. Na škôlkarskom dvore to šumelo. Všetci, čo tam boli, zavolali spoločne na Mikuláša a veru prišiel s anjelom a dvoma čertovskými čertmi. Mikuláš mal pre každé dieťa sladkosť. Školáci nevedeli pochopiť, ako vedel Mikuláš, že sú tam aj oni. Deti mali pre Mikuláša pripravené básničky či pesničky. Jeden z čertov mal veľké vrece a chcel vziať jedného z kamarátov od Včielok i od druhákov. Ale deti spoločne chránili kamarátov, tak to čert nakoniec vzdal. Všetko má však svoj koniec, tak i tento krásny deň. Cestou domov druháci šumeli krásnymi pocitmi, dojmami. Deti mali veľa otázok, nechýbala ani táto: „ Pani učiteľka, kedy budeme zase spolu s Včielkami?“ Verím deti, že čoskoro.

„Príjemné Vianočné sviatky prajem 2. A triede, Včielkam z MŠ Družstevná a pani učiteľkám Žanetke Gužíkovej a Janke Vajíčekovej.“

PaedDr. Iveta Sabová, triedna učiteľka 2. A, ZŠ J. C. Hronského v Šali

mikulas_vskole
10
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM