Peter Štrbo Rôzne

Duslo plánuje postaviť v Bratislave plynovú kotolňu

Spoločnosť Duslo, a. s., Šaľa, plánuje v Bratislave v areáli bývalého Istrochemu vybudovať parnú plynovú kotolňu (PPK) s predpokladanými investičnými nákladmi 750.000 eur.

Vyplýva to zo zámeru, ktorý spoločnosť predložila na posúdenie investície na životné prostredie (Environmental Impact Assessment, EIA). Začiatok výstavby tepelného zdroja sa predpokladá v júni tohto roka a ukončenie v novembri 2011. Dôvodom výstavky PPK je fakt, že para predstavuje najväčšiu energetickú nákladovú položku pri výrobe, pri zmenách jej parametrov alebo ceny nie je k dispozícii náhradný dodávateľ. „Dlhodobý trend zvyšovania nákupnej ceny tepla, značné straty na prívodnej trase a každoročný problém s dohodou odberových diagramov, ktoré majú priamo vplyv na nákupnú cenu, výrazným spôsobom poškodzuje ekonomické výsledky výroby. V súčasnosti cena pary dosahuje viac ako dvojnásobok cien z roku 2007,“ konštatuje sa ďalej v zámere. Rozhodujúcimi parametrami pre výpočet návratnosti sú podľa investora cena pary od externého dodávateľa, cena plynu a investičné náklady na výstavbu PPK. Lehota návratnosti investičných nákladov na vybudovanie vlastného zdroja pary pri uvedených východiskových predpokladoch je 1,8 roka.

Duslo, a. s., patrí k najvýznamnejším spoločnostiam chemického priemyslu na Slovensku. Spoločnosť sa vyprofilovala ako výrobca hnojív európskeho významu a dodávateľ gumárskych chemikálií. Od roku 2005 je Duslo súčasťou holdingu Agrofert Holding, a. s. V roku 2005 spoločnosť Duslo získala akcie Istrochemu, a. s., Bratislava. Od 1. januára 2006 je Istrochem súčasťou a. s. Duslo.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM