Zlatica Gregorová Samospráva

Dopravný generel je zastaraný: V Šali sa schyľuje sa k novému

Doprava je v každej obci, či meste na Slovensku podstatnou zložkou aj boľavým miestom. Kompetentní sa snažia zladiť potreby obyvateľov čo najlepšie.

Ilustračný obrázok k článku Dopravný generel je zastaraný: V Šali sa schyľuje sa k novému
Foto: Zlatica Gregorová

Nie vždy sa to darí a nie všetko sa dá urobiť v okamžiku. Obzvlášť, ak sú s vecou spojené väčšie finančné výdavky. Tie mesto musí ukrojiť zo svojho rozpočtu.

Aktuálna dopravná infraštruktúra

Projekt dopravy meste Šaľa už vypracovaný bol. Bolo to však pred viacerými rokmi a odvtedy sa dopravná situácia v meste podstatne zmenila. Aby bolo zachytené všetko podstatné ohľadom tejto oblasti, je potrebné vypracovať nový dopravný generel. Zjednodušene povedané, je dôležitý z viacerých hľadísk. Podstatou je obnovenie a najmä aktualizácia jestvujúcej dopravnej infraštruktúry v Šali, ktorá po rokoch neplní svoju funkciu v plnej miere.

V nedávnej minulosti sa už primátor Jozef Belický vyjadril, že je potrebné zistiť všetky podklady k jeho vypracovaniu. Koľko by jeho stálo a koľko času by bolo potrebné na to vymedziť. Na poslednom zasadnutí poslancov Mestského zastupiteľstva sa táto téma dostala opäť na pretras.

Prieskumy aj prognostický vývoj

S návrhom na obstaranie územného generelu dopravy vystúpil pracovník MsÚ Šaľa, František Čibrik. Podľa informácií, uvedených v rokovacích materiáloch, bude predprípravná fáza rozdelená do troch častí. „Prvá časť je prieskum automobilovej dopravy, ktorý pozostáva z prípravy územia na dopravný prieskum, realizácie manuálneho dopravného prieskumu, realizácie meracích stanovíšť automatickými sčítačmi dopravy, realizácie prieskumov zo svetelných riadených križovatiek, spracovania údajov a analýzy súčasného stavu územia. Cenový odhad je 65 000 – 70 000 Eur.“ Neskôr bude potrebný aktuálny – anketový dopravný prieskum a následne prognóza dopravy v meste Šaľa. Teda predpokladané riešenia budúcej dopravnej situácie v meste. Tie by sa následne zapracovali do dopravného generelu mesta Šaľa.

Do neho budú zahrnuté všetky druhy dopravy v meste. Od chodcov cez cyklistov, automobilovú, železničnú dopravu a pod. Poslanci svojím hlasovaním predložený návrh schválili.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM