Zlatica Gregorová Samospráva

Dopravná situácia v Šali bezo zmien: Kedy začnú stavať obchvat a čo s mostom?

Jar je už tu a tak by mali pokračovať veľké stavebné aktivity v našom meste. Jedna z nich má zlepšiť prejazdnosť.

Ilustračný obrázok k článku Dopravná situácia v Šali bezo zmien: Kedy začnú stavať obchvat a čo s mostom?
20
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Stavbu obchvatu urýchlilo viacero protestov za jeho vybudovanie ako aj kolotoč rokovaní, ktoré priniesli pozitívny výsledok. Vedenie mesta i samotní občania tak rozhýbali zodpovedných, aby po rokoch nezáujmu, začali konečne riešiť katastrofálnu dopravu v meste.

Problémy na moste

Okrem toho, že hlavné ťahy v Šali využívajú občania na cestu do práce a z nej, je tranzitom pre objemnú kamiónovú dopravu a inú nákladnú dopravu. To všetko sa odráža na znečistení životného prostredia výfukovými plynmi ale aj opotrebovanosťou vozoviek a dopravnými kolapsami takmer počas celého dňa. Najvyťaženejším bodom je most cez Váh.

Koncom januára tohto roka mala Slovenská správa ciest zverejniť verejné obstarávanie na dodávateľa stavebných prác ohľadom projektu Cesta I/75 Šaľa. Ako však informuje Úrad pre verejné obstarávanie, ide stále o predbežnú súťaž. Zaujímalo nás teda, ako to aktuálne vyzerá s výstavbou šalianskeho obchvatu a či platí pôvodný jesenný termín.

Kontrola prebieha

„Slovenská správa ciest pripravila súťažné podklady na predmet zákazky Cesta I/75 Šaľa-obchvat a odovzdala ich na ex-ante kontrolu pred vyhlásením VO. Nakoľko je to zákazka za cca 60 mil. eur, vyžadujú sa komplexné a jednoznačne stanovené podklady. Z toho dôvodu kontrola na ministerstve ešte stále prebieha,“ informovala nás hovorkyňa Slovenskej správy ciest Lucia Karelová.

Podľa hovorkyne SSC počítajú so začiatkom výstavby na jeseň 2019 v prípade, že proces  verejného obstarávania (VO) bude prebiehať bez revíznych postupov.

Najvyťaženejším bodom je most cez Váh, na ktorom sa vytvárajú dlhé kolóny. Keďže aj táto konštrukcia má svoje technické kapacity, prechádza neľahkými časmi. Zábradlie na moste bolo zhrdzavené a v decembri 2017 sčasti vymenené. Slovenská správa ciest postupne práce začala, avšak ešte nedokončila.

Tento rok

Táto téma sa rozoberala aj na marcovom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Šali, kde sa poslanec Andráši pýtal na to, či by most nemohol byť v správe mesta. Cieľom by bola adekvátna starostlivosť o túto konštrukciu. Odpoveď z prvej ruky priniesol primátor Mesta Šaľa Jozef Belický. Na zastupiteľstve informoval, že sa nedávno stretol s ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Árpádom Érsekom. Podľa výsledku dohovorov je, zrejmé, že občania by sa mohli dočkať dokončenia výmeny poškodeného zábradlia ešte tento rok. Zároveň primátor avizoval plánované stretnutie so zástupcami Regionálnej správy a údržby ciest Nitra, a. s. – Stredisko Nové Zámky.

Vo fotogalérii si pozrite zábery z výmeny zábradlia v roku 2017.

Foto: ilustračné

FOTO: Výmena zábradlia sa začala, cestujte tadiaľto radšej s predstihom
20
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM