Zlatica Gregorová Šport

Doprajte si májovú bezmotorovú jazdu: Začal sa 6. ročník Do práce na bicykli

Doprava na dvoch kolesách má v našom meste dlhodobú tradíciu. Šikovne sa dostanete do práce aj za zábavou.

Ilustračný obrázok k článku Doprajte si májovú bezmotorovú jazdu: Začal sa 6. ročník Do práce na bicykli
64
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

Šaľanom radnica na cestu do práce ešte minulý rok dala vybudovať cyklochodník. Ním sa môžu zamestnanci z chemického podniku dostať bezpečne a po osvetlenej ceste priamo domov. Občania bicykle využívajú aj na rekreačné účely, čo dokazuje obľuba podujatia Do práce na bicykli.

Od 1.marca

Práve pred pár dňami sa začal jeho 6. ročník, pričom platí Roztočíme to spolu! „To je hlavné motto nového ročníka najväčšej kampane podporujúcej rozvoj udržateľnej mobility v mestách, ktorú 1. marca vyhlásilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Do práce na bicykli sa tak v máji opäť vydajú tisíce obyvateľov Slovenska, ktorí svojou registráciou v súťaži upozornia na potrebu zlepšenia podmienok pre cyklistov v mestách a zvýšenia tolerancie zo strany motorizovaných účastníkov premávky,“ informujú organizátori podujatia.

V Šali sa vlani do podujatia zapojilo 37 tímov a 129 jednotlivcov. Mesto nakoniec obsadilo 21. miesto.

I tentoraz sa môžu zúčastniť kolegovia, ktorí budú počas mája využívať bicykel ako svoj jediný dopravný prostriedok na cestu do práce. Súťaž je pre tímy zamestnancov z rovnakej firmy alebo inštitúcie, ktoré sa do súťaže zaregistrujú a v období od 1. do 31. mája 2019 a budú dochádzať do práce na bicykli. Cestovanie si budú poctivo evidovať do registračného systému na webovej stránke.

Bezpečná jazda

Bicyklovanie získava každým rokom väčšiu popularitu, čím však zároveň narastá potreba budovania bezpečnej cyklistickej infraštruktúry. Väčšinu roka sa hlasy volajúce po zmenách k lepšiemu strácajú v množstve iných tém. Máj je však iný, máj patrí cyklistom a my veríme, že tento rok ich bude na Slovensku vidieť a počuť ešte viac ako vlani,“hovorí Andrea Štulajterová z Občianskej cykloiniciatívy Banská Bystrica, ktorá je národnou koordinátorkou kampane.

Atraktívne výhry

Okrem zamestnaneckých tímov sa do májového bicyklovania môžu pridať aj stredoškoláci a vysokoškoláci, pričom môžu vyhrať elektrokolobežku či skladacie bicykle. Ako dodala Andrea Štulajterová, takto podporia zároveň svoje mesto aj v súťaži o cyklostojiská s verejnými cyklopumpami, ktoré získa päť aktívnych samospráv.

V galérii si môžete pozrieť fotografie z vlaňajšieho bicyklovania malých Májoviek.

Foto: ilustračné

Šalianske Májovky štartujú bicyklíky: Navštívili ich mestskí policajti, FOTO
64
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM