Zlatica Gregorová Rôzne

Domov dôchodcov v prvom roku existencie: Jeho riaditeľka vyjadrila spokojnosť

Domov dôchodcov v Šali čochvíľa oslávi prvý rok svojho vzniku. Šalianske zariadenie pre dôchodcov otvorilo svoje brány vo februári minulého roka.

Ilustračný obrázok k článku Domov dôchodcov v prvom roku existencie: Jeho riaditeľka vyjadrila spokojnosť
Zdroj: TASR

Domov dôchodcov v Šali čochvíľa oslávi prvý rok svojho vzniku. Poskytuje druhý domov svojim obyvateľom, ktorí sa rozhodli tráviť dôchodkový čas v spoločnosti ľudí podobných vekových kategórií, záujmov, teda socializovane.

Domov dôchodcov je v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Šaľa. Jeho hlavnou náplňou je čo najkvalitnejšie poskytovať sociálne služby svojim klientom po sociálnej i zdravotnej stránke. Výstavba zariadenia stála okolo 3-milióny eur. Financovalo sa z príspevkov Európskej únie, mestského rozpočtu i dotáciou vlády SR.

Na januárovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Šali padlo niekoľko otázok ohľadom tohto sociálneho zariadenia. Prítomní sa dozvedeli informácie o tom, ako to približne po roku chodu tohto zariadenia vidí jeho riaditeľka Janka Hušvétyová. Poslancov zaujímalo i to, či Domov dôchodcov nesupluje tzv. hospic, čo je diametrálne odlišné sociálne zariadenie. A tiež, ako to dnes vyzerá s personálnym obsadením zariadenia.

Domov dôchodcov nesupluje hospic

Riaditeľka Janka Hušvétyová povedala, že do šalianskeho Domova dôchodcov sa prijímajú klienti na základe Rozhodnutí o odkázanosti na sociálnu službu od obce, ktoré im sám klient poskytne. Ale i v prípade, že sa klient sám rozhodne pre využívanie služieb Domova dôchodcov. Podľa slov riaditeľky, žiadneho klienta nemôžu diskriminovať a musia ho prijať. Ak splní všetky náležitosti pre prijatie do Domova dôchodcov, nemajú dôvod ho neprijať. Ak však zistia, že potrebuje špeciálnu starostlivosť, bude následne klientom hospicu. To je už zariadenie pre dlhodobo chorých ľudí. Šaliansky domov dôchodcov si teda plní účel, kvôli ktorému bol zriadený.

A ako to vyzerá s personálom?

Podľa slov riaditeľky zariadenia, je pravdou, že nedávno tam bolo potrebné vyriešiť niekoľko nedostatkov, tie sa však už odstránili. Ako počas zasadania mestského zastupiteľstva skonštatovala Janka Hušvetyová, momentálne sú veľmi spokojní s tým, ako v súčasnosti funguje toto zariadenie. Organizačná štruktúra Domova dôchodcov je posilnená a všetky pracovné pozície sú obsadené.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM