Zlatica Gregorová Kultúra

Domček dýchal jarmočnou atmosférou: Nechýbali speváci, keramikárky ani lokše

Počas uplynulých dní sa konal tradičný Šaliansky jarmok. Do hodových aktivít sa zapojili i pracovníci Ponitrianskeho múzea v Nitre a jeho pobočky Domu ľudového bývania v Šali.

Ilustračný obrázok k článku Domček dýchal jarmočnou atmosférou: Nechýbali speváci, keramikárky ani lokše
Foto: Zlatica Gregorová

Počas piatku a soboty ste si mohli vychutnať poriadnu zábavu v jeho areáli. Mohli ste navštíviť historický domček aj sa osviežiť v jeho útrobách. V jeden deň sa plietli košíky zo slamy a pedigu, vytvárali sa rokajlové srdiečka a vystúpila oroszlánska dychovka. V sobotu sa zase rozbehol hrnčiarsky kruh. Popoludnie patrilo folklórnemu súboru Zlatomoravčianka a jeho speváckemu a hodovému pásmu.

Spevy a tance Zlatomoravčianky

Zlatomoravčianka, podľa slov vedúceho súboru Vladimíra Rumanka, začala fungovať v minulom roku, presnejšie 1. januára 2016. Je to folklórny súbor, ktorý pôsobí pri Mestskom múzeu v Zlatých Moravciach. Spolu s Domom ľudového bývania patria pod správu Ponitrianskeho múzea. I preto prišli veľmi radi vystúpiť v rámci jarmočných aktivít. Ako Vladimír Rumanko dodal, radi vystúpia všade tam, kde ich pozvú.

Hrnčiarsky kruh a enkaustika pre záujemcov

Návštevníci si tak mohli zaspievať spolu s folkloristami a ochutnať napečené hodové dobroty od pracovníčok tamojšieho múzea – orechové koláče, plnené buchty aj kačacinu. Osviežiť ste sa mohli vínkom. Pri domčeku sa rozložili dievčatá z KS Večierka v Šali. Katarína Gáborová a Irena Vozáková sa venovali záujemcom o enkaustiku a keramikárky Silvia Takáčová, Ivett Bajová a Lívia Kelemenová predvádzali návštevníkom vytváranie keramických dekoračných predmetov.

V areáli Domu ľudového bývania vládla príjemná atmosféra. Ale viac sa už dozviete z našej Fotogalérie.

Domček dýchal jarmočnou atmosférou: Nechýbali speváci, keramikárky ani lokše
50
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM