Zlatica Gregorová Kultúra

Dom ľudového bývania ponúkne ručnú tvorbu: Uvidíte maľovaný hodváb i šperk

Historická budova v Šali je obľúbenými miestom mladých aj starších obyvateľov. Už v máji si tu budete môcť pozrieť originálnu výstavu.

Ilustračný obrázok k článku Dom ľudového bývania ponúkne ručnú tvorbu: Uvidíte maľovaný hodváb i šperk
Foto: Zlatica Gregorová

Do domu so slamenou strechou radi zájdu aj návštevníci. Zaujíma ich jeho história a potešia sa pohľadom na pôvodné zariadenie domčeka rodiny Kunovej. Konajú sa tu rôzne podujatia aj výstavy.

Maľované hodvábne šatky

Už onedlho, v máji, si v historických priestoroch budete môcť pozrieť originálne diela. Tentoraz sem zavíta umelkyňa Gabriela Kodadová so svojou tvorbou. A na čo sa môžete tešiť? „Exkluzívne a originálne ručne maľované hodvábne šatky s rôznymi vzormi a v pestrých farbách v kombinácii s bižutérnym šperkom predstaví Gabriela Kodadová z Diakoviec na výstave Maľovaný šperk a hodváb od 2.5. – 19.5.2018 v pri­estoroch Domu ľudového bývania v Šali,“ informuje PR manažérka Ponitrianskeho múzea Ľubica Packová – Zahradárová.

Ženy hľadajú výnimočnosť

Netradične a stále viac obľúbené módne doplnky, akými šatky sú, nútia ženy hľadať niečo výnimočné a neopozerané. Do popredia sa dostáva ručná tvorba, ktorá je originálna, najmä ak tvorca spojí maľovanie na hodvábnu látku a efektne ju doplní šperkami. Umelkyňu Gabrielu Kodadovú možno poznáte i ako tvorkyňu harmonických mandál.

Náročná technika

Ako ďalej informovala Ľubica Packová – Zahradárová, „Gabriele Kodadovej učaroval natoľko, že sa začala venovať ručnej maľbe rôznych vzorov na tento materiál. Tejto náročnej technike sa venuje málo ľudí, pretože práca s hodvábom nie je taká jednoduchá, ako sa na prvý pohľad zdá. Je to veľmi savý materiál, ktorý rýchlo schne, ľahko sa na ňom spravia fľaky a ani najmenšia chybička sa už nedá opraviť.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM