Peter Štrbo Rôzne

Dolnú hranicu alkoholu v krvi by naši vodiči nerešpektovali

Vodič pod vplyvom alkoholu nemá za volantom čo hľadať. Na Slovensku by sa nemohla zaviesť ani dolná hranica alkoholu v krvi, pretože vodiči by to ťažko rešpektovali. Myslí si to dopravný expert Viliam Brtáň zo Stella centra. Sprísnenie trestov pre vo

Novinky v doprave predstavilo ministerstvo vnútra uplynulý týždeň. Okrem prísnejších trestov pre opitých vodičov sa navrhuje, aby mohli šoférovať už aj 17-roční. Podmienkou je, že ich musí sprevádzať vodič s 10-ročnou praxou. Brtáň v tom problém nevidí, no upozorňuje na autoškoly, ktoré podľa neho nepripravia vodičov na to, čo ich môže na cestách stretnúť. „Nemožno nedostatky autoškôl nahradiť nejakými tútormi, o ktorých ani nevieme, či sú vhodnými tútormi,“ povedal Brtáň s tým, že mladý vodič môže od nesprávnej osoby získať zlé návyky.

„V našich autoškolách sa nenaučíte, ako zvládnuť napríklad šmyk, nenaučíte sa správnu techniku jazdy do zákrut, naučíte sa len základné veci, aby ste prešli vodičským kurzom, pridaná hodnota tam neexistuje,“ povedal Brtáň. V autoškolách podľa neho učia len základy, ale to, ako sa zachovať v krízových situáciách, už nie. Výsledkom toho je podľa neho vysoký podiel mladých vodičov na dopravných nehodách.

Napriek tomuto ministerstvo navrhuje vek na získanie vodičského oprávnenia znížiť. „Nemuselo by si to protirečiť, keby sa pamätalo na koncipovanie výuky v autoškolách. Keby bola zvýšená osveta už v autoškole, keby sa stretávali s reálnymi a neraz aj brutálnymi príkladmi toho, čo sa stane, keď havaruje,“ upozorňuje Brtáň. Drvivá väčšina mladých vodičov získa podľa neho prvú negatívnu skúsenosť s vedením motorového vozidla až v praxi. „Niekedy to môže byť odretý blatník, no niekedy to môže mať aj fatálne následky,“ povedal dopravný expert.

Brtáň upozornil aj na výšku pokút. Tie síce podľa neho na vodičov zaberajú, no otvárajú otázku, či sa nerozširuje korupcia u policajtov. Čím vyššia pokuta, tým viac vodičov sa bude snažiť manipulovať s policajtmi, ktorí nie vždy odolajú, uviedol. Podľa Brtáňa treba brať do úvahy aj fakt, že výška pokút za dopravné priestupky síce bude kopírovať vyspelé západoeurópske štáty, no platy väčšiny slovenských vodičov sú oveľa nižšie.

TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM