Peter Štrbo Rôzne

Do práce konečne po chodníku? Zatiaľ len na papieri...

Zamestnanci kórejských firiem sídliacich na konci mestskej časti Veča sa nového chodníka tak skoro zrejme nedočkajú a naďalej budú chodiť do práce a z práce po nebezpečnej hlavnej ceste. Problémom sú, ako inak, financie.

O výstavbe chodníka smerom k spoločnostiam SHC a EURO DABO vo Veči sa diskutuje už dlhšie a bola predmetom mnohých rokovaní. O nebezpečenstve, ktoré denno-denne striehne na zamestnancov týchto firiem na ceste za ich živobytím, sa hovorí prakticky už od vybudovania spoločností. Zamestnanci, ktorí nevlastnia autá, musia totiž do práce chodiť peši po úzkej a neosvetlenej krajnici, čo je v dnešnej dobe extrémne nebezpečné.

Napriek tomu, že návrh technického riešenia chodníka vypracovali už v apríli a kórejské spoločnosti sa dohodli na spolufinancovaní tohto projektu, jeho realizácia je v nedohľadne. „Situáciu komplikuje častá výmena na riadiacich pozíciách v týchto spoločnostiach,“ //uviedla Eliška Vargová z referátu pre rozvojovú stratégiu a štrukturálne fondy MsÚ Šaľa. Zásadným problémom sú však tradične financie. Na základe projektovej dokumentácie, ktorá bola na MsÚ doručená v auguste, by sa náklady na tento projekt mali pohybovať na úrovni 126 tis. eur. Pôvodne sa však hovorilo o sume 30 tisíc eur, na ktorej sa mali podieľať obe spoločnosti rovným dielom. K navýšeniu predpokladanej ceny malo dôjsť z dôvodu nutnosti realizovať prekládku telefónneho vedenia a požiadavky ObÚ pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie a ODI (Okresného dopravného inšpektorátu) PZ Šaľa vybudovať verejné osvetlenie na danej trase kvôli zvýšeniu bezpečnosti cestnej premávky. Firmy tak museli byť opäť pozvané k rokovaciemu stolu. Spoločnosť SHC predložila 10.11.2011 vyh­lásenie o spolufinancovaní vo výške 30 000 EUR. V spoločnosti EURODABO medzičasom opäť došlo k zmene majiteľa a 23.11.2011 si zástupca danej spoločnosti znovu vyžiadal stretnutie s primátorom mesta. Spoločnosť mala predbežne potvrdiť, že vo vyhlásení bude rovnako suma 30 000 EUR. Zhotoviteľ bol ešte predtým požiadaný o úpravu rozpočtu, hodnota investície sa tak znížila na 110 tis. eur. Spoločných 60 000 eur však tvorí sotva polovicu z predpokladaného rozpočtu na výstavbu, zrejme sa tak bude musieť prerábať projektová dokumentácia. //„Práve navýšený rozpočet, resp. potreba zmeniť technické riešenie chodníka v súvislosti s disponibilnými zdrojmi od oboch spoločností určite oddiali výstavbu chodníka, avšak našou snahou je, aby sa počas zimy tieto formálne záležitosti doriešili a s výstavbou sa mohlo začať v budúcom roku,“ vysvetlila Ing. Eliška Vargová a zdôraznila, že nejde o investíciu mesta, ktoré v tejto veci vystupuje len ako mediátor (sprostredkovateľ).

Priestor na vyjadrenie sme dali aj zástupcom spoločnosti Euro-Dabo, odpovedali nám však len, že stanoviská pre médiá neposkytujú a k predmetnej veci môžu povedať len toľko, že prebiehajú ďalšie stretnutia ohľadom výstavby chodníka.

Na nový chodník zo zámkovej dlažby s verejným osvetlením si tak budeme musieť ešte nejaký čas počkať. Nešťastie však nečaká na nikoho a číha na každom rohu.

Chodnik_korejske
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM