Zlatica Gregorová Kultúra

Do domčeka zavítala Veľká noc: Šaľanov potešia kraslice aj pletené korbáče, FOTO

O pár tu máme sviatky a na ne sa treba dobre pripraviť. Okrem svojich tradícií v zdobení kraslíc alebo príbytkov je dobré sa z času na čas aj inšpirovať.

Ilustračný obrázok k článku Do domčeka zavítala Veľká noc: Šaľanov potešia kraslice aj pletené korbáče, FOTO
34
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

A to priamo v obľúbenom šalianskom domčeku so slamenou strechou, kde môžete obdivoať zručnosť našich remeselníkov.

Milá návšteva

Stačí zájsť na nádvorie Domu ľudového bývania neďaleko mestského úradu v Šali a nájdete tu lektorku Veroniku Röseövú aj majstra Reinalda Kunu. Svoje miesto tu má i výrobkyňa pletených korbáčov Elene Lozsi. V čase našej návštevy tu práve zavítali deti z Domova sociálnych služieb (DSS) pre mentálne postihnutých v Šali. Obdivovali prácu krasličiarskeho majstra aj hotové a skvostne zdobené kraslice. Opýtali sme sa ich, ako sa im podujatie páči a či na podobné akcie chodia radi. „Snažíme sa navštevovať vždy takéto výstavy alebo kultúrne podujatia, aby deti mali trošku výchovu aj vzťah ku kultúrnym tradíciám aj k spoločenským aktivitám, aby sme neboli stále iba vo vnútri, “ prezradila nám Andrea Kováčová z DSS v Šali.

Rastlinné motívy

"Nájdete tu rôzne techniky zdobenia kraslíc, napríklad aj farbenie cibuľovými šupkami. To sa na vajíčko pripevní nejaká rastlinka, vyvaríme ho v cibuľových šupkách. Najkrajšie vajíčko získame pomocou červených šupiek z cibule,“ prezradila nám osvedčený recept lektorka Veronika. Budúcu kraslicu dáme do pančuchy a varíme. Čím viac šupiek použijeme na farbenie vajíčok, takú intenzitu bude aj mať. Po zafarbení z vajíčka dáme dole rastlinku a opatrne necháme usušiť. Motív by mal byť zreteľne vidieť na kraslici.

Výstava pozostáva z vajec rôznych veľkostí. Uvidíte tu zdobené slepačie, husacie a malé prepeličie aj morčacie. „Sú tu aj vajíčka zdobené voskom, bavlnkami, farbami, vyškrabávané vajíčka, drôtované, obháčkované aj jednoduché techniky – nálepky alebo košieľky z fólie, ktoré dávame do horúcej vody. Pán Kuna predvádza techniku richelieu ( madeira) alebo voskom, či tušom zdobené (písanky),“ priblížila Veronika Röseövá.

Odolné od „jaričiek“

Reinald Kuna je známy tvorca zdobených vajíčok. Svojej záľube sa venuje mnoho rokov. Ako nám umelec povedal, vajíčko vždy treba skúšať, koľko vydrží. Prekvapil aj informáciou že husacie vajce nie je také tvrdé, ako keď je od sliepky „jaričky“. Vraj preto, že je malé a odolné. Na nádvorí ľudového domčeka uvidíte pestrú zmes jeho tvorby a rozmanité techniky zdobenia kraslíc. Veľkonočnú výstavu si môžete pozrieť do 17. apríla 2019.

Viac o záľube umelca a najnovších trendoch v zdobení veľkonočných vajíčok vám prinesieme v ďalšom článku v najbližších dňoch.

Do domčeka zavítala veľká noc: Šaľanov potešia ukážky zdobenia aj korbáče
34
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM