Zlatica Gregorová Samospráva

Dlhováhovčania obnovili družby: Po rokoch opäť partnermi Jílovic a Babarc

Je dobrým zvykom, že dediny okresu Šaľa aj samotné mesto majú vytvorené družobné kontakty. Tak, ako si ľudia tvoria priateľstvá, robia aj samosprávy.

Ilustračný obrázok k článku Dlhováhovčania obnovili družby: Po rokoch opäť partnermi Jílovic a Babarc
Foto: Zlatica Gregorová

Družby vznikajú kvôli podobným záujmom aj na základe primeranej vzdialenosti. Neskôr sa vďaka dlhšiemu trvaniu pretavia do priateľských vzťahov. Dediny aj mestá sa navzájom obohacujú v rozličných oblastiach, vymieňajú si skúsenosti, spolupracujú na rôznych úrovniach a organizujú spoločné podujatia.

Prerušili kontakty

Aj v Dlhej nad Váhom mali vytvorené kontakty s družobnými obcami v Česku a Maďarsku – od roku 2012. Po čase však kontakty prerušili a tak sa zástupcovia obce aj miestni poslanci nedávno rozhodli opäť v nich pokračovať.

Jílovice a Babarc

Obecné zastupiteľstvo Dlhej nad Váhom na septembrovom slávnostnom rokovaní malo rozhodnúť o obnovení spolupráce s českou obcou Jílovice a maďarskou obcou Babarc. Česká obec Jílovice je súčasťou okresu České Budějovice v Juhočeskom kraji a maďarský Babarc sa nachádza v Baranskej župe v Bólyskom okrese.

Udalosti sa zúčastnili starostovia oboch obcí – starosta obce Babarc Pécsi Sándor i starosta Jílovic Jiří Witzany. Po prednesení návrhov družobných zmlúv v slovenskom a maďarskom jazyku, starosta obce vyzval poslancov, aby k návrhu hlasovali. Poslanci bod schválili.

Spečatili družbu

„Nasledovalo podpísanie družobnej zmluvy so  starostom obce Babarc z Maďarska Pécsi Sándorom a starostom obce Dlhá nad Váhom Pavlom Tóthom. Potom nasledovalo podpísanie družobnej zmluvy so starostom obce Jílovice z Českej republiky Ing. Jiřím Witzanym a starostom obce Dlhá nad Váhom Pavlom Tóthom,“ uvádza obec.

Nadviazali niť

Po podpise zmlúv sa ešte všetci starostovia prihovorili prítomným. Dlhá nad Váhom tak opäť nadviazala pretrhnutú niť a bude pokračovať vo vzájomnej spolupráci s českou aj maďarskou obcou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM