Zlatica Gregorová Kultúra

Divadlo spojili s ručnou tvorivosťou: Umelkyne predvádzali svoj kumšt, FOTO

Počas tohtoročnej súťaže divadelnej tvorby Zlatá priadka Šaľa 2018 sa konali aj tvorivé dielne. Prestávky mohli deti využiť na ručné práce.

Ilustračný obrázok k článku Divadlo spojili s ručnou tvorivosťou: Umelkyne predvádzali svoj kumšt, FOTO
Foto: Zlatica Gregorová

Detské ruky viedli lektorky ručných techník. Predvádzali tu maľovanie na tričká, keramiku, makramé a enkaustiku. Opýtali sme sa ich, čím sa zaoberajú a ako sa im s deťmi darilo.

Maľované tričká

Mariana Horňáková sa venuje rôznym kreatívnym technikám. Baví ju aj patchwork, ktorý predvádza záujemcom na kurzoch priamo v našom meste a rada maľuje na hodváb. Tvorivým dielňam sa venovala i vlani. V rámci Zlatej priadky vytvárali spolu deťmi zaujímavé tričká. „Maľujeme ich farbami na textil, pomocou šablón, ale veľmi ich baví aj rôzne nápisy si písať na tričká," hovorí Mariana Horňáková. Ako prezradila, farby na textil sú odolné, dajú sa zažehliť a motív vám na tričku ostane aj po vypratí. Textil deckám poskytli kultúrnici, deti si ich vyzdobili a zobrali domov.

Hlinená krása

Ivet Bajová je pre zmenu keramikárka. Je členkou Kurzu keramiky, ktorý pracuje v priestoroch KS Večierka v Šali. Na Zlatej priadke sa ocitli prvýkrát. S deťmi v Estrádnej sále kultúrneho domu vytvárali rôzne predmety z hliny. „Robíme s detičkami najjednoduchšie veci, aby mali čas ich dokončiť. Tie povykrajujú, poskladajú. Je to hlina, ktorá je na vypaľovanie. Sú tu aj hliny, ktoré samé vyschnú. Tie si potom deti môžu pomaľovať, povykrajovať. Je to na ich fantázii, uviedla Ivet Bajová.

Makramé je prastará a znovuobjavená technika, ktorú používali zručné ženy. „Niekedy dávno – pradávno ju vymysleli ženy, ktoré sa vždy chceli páčiť. Keď už vedeli tkať a nevedeli napríklad začistiť sukňu, párala sa im látka na konci, tak čo s tým? Začali si ju zaväzovať. Potom… vždy sa nájde kreatívec, ktorý vymyslel uzlíky, všelijako ich kombinoval a tak sa odevy lemovali uzlíčkovou technikou,“ priblížila pani Ľudmila, ktorá s deťmi vytvárala náramky.

Znovuobjavené makramé

Pani Ľudmila je veľmi rada, že dievčatá si chcú sami vyrábať doplnky podľa predstáv. Má to pre ne pridanú hodnotu, keďže na nich pracujú vlastnoručne. V dielňach si deti vyrobili prívesky, náramky na ruky a mnohé iné, vyrobené retiazkovou technikou. Ako pani Ľudmila ďalej prezradila, makramé sa dá robiť aj na paličkárskom valci a vyzerá potom ako čipka. „Dajú sa urobiť nádherné náhrdelníky, doplnky, kedysi sa robili zo sisalu tapisérie a to všetko je makramé,“ dopĺňa pani Ľudmila.

Maľovali voskom

Kto mal chuť, mohol si sadnúť za stôl a pomocou vosku si s pani Irenou Vozákovou vytvárať všeličo na papier. Maľba voskom- enkaustika je zaujímavá a potrebujete na ňu aj žehličku. Môže byť jednoduchá alebo špeciálna, s ktorou nahrejet vosk a vytvárate rôzne motívy. Decká sa i tu dosýta vyšantili. Enkaustička Irenka nám prezradila, že táto technika vzbudzuje čoraz väčší záujem u malých aj veľkých, čomu sa veľmi teší.

Divadlo spojili s ručnou tvorivosťou: Umelkyne predvádzali svoj kumšt, FOTO
27
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM