Zlatica Gregorová Rôzne

Deň pohody a ničnerobenia neakceptuje každý: Zavedú v Šali tichú nedeľu?

Súčasná moderná doba priniesla aj mnoho výdobytkov. Väčšina z nich nám pomáha, ale nie každý je nám po vôli.

Ilustračný obrázok k článku Deň pohody a ničnerobenia neakceptuje každý:  Zavedú v Šali tichú nedeľu?
42
Galéria

Pred rokmi bolo nielen na dedine, ale aj v meste akými nepísaným pravidlom, že sobota je „pracovná“ a nedeľa slúži na odpočinok a regeneráciu.

Móresy

Začiatok víkendu znamenal veľký rodinný nákup a potom klasické upratovanie aj s chystaním obeda. To popoludní vystriedal oddych či výbeh na výlet. Aj Šaľania si iste pamätajú na zaužívané móresy. Tie sa však dnes už akosi nedodržiavajú. Po celotýždňovom pracovnom zhone sa niektorí občania nezdráhajú pracovať v sobotu, ale s veľkými opravami či údržbou záhrady nezaháľajú ani v nedeľu.

Tichá nedeľa

Čoraz väčší hluk a nezáujem o oddych susedov priviedli istého Šaľana na myšlienku zavedenia tichej soboty. Témou sa zaoberali členovia Komisie životného prostredia v Šali na svojom nedávnom rokovaní a neskôr aj poslanci mestského zastupiteľstva. Podľa zverejnených záznamov by obyvateľ nášho mesta „chcel docieliť, aby sa v meste Šaľa zaviedla „tichá nedeľa“. Je pracujúci občan a chce, aby aspoň nedeľu mohol prežiť v tichu, v kľude. Žije v rodinnom dome, kde je ten nedeľný pokoj narušený konaním susedov – zapnú kosačku, pília drevo a podobne. Bol by rád, ak by sa v tejto veci prijalo opatrenie, aby sa dodržiavanie takéhoto nariadenia dalo legálne kontrolovať.“

Za a proti

V rokovaní vystúpil poslanec Peter Gomboš, ktorý uviedol, že vie o tom, že napríklad v Rakúsku majú také možnosti už aj zavedené a v Šali by sa k téme mohla vyjadriť priamo verejnosť, ktorá sa to týka. Jedna časť občanov bude zrejme za a časť proti. Rozhodujúce bude, ktorá väčšina sa prikloní k zavedeniu tichej nedele. Pracujúci v smenách nemajú čas zapínať techniku na svojom dvore počas týždňa a tak využijú voľné dni.

Zistia podklady

Nápad, podľa rokovacej zápisnice, zverejnenej na sala.sk schválil aj poslanec Peter Andráši. Primátor Jozef Belický vyzval prítomných, aby sa k tejto téme zistilo viac podkladov o tom, ako to funguje v iných dedinách či mestách. Rokovaniu k téme zavedenia tichej nedele v Šali sa zrejme poslanci budú ešte venovať.

Vo fotogalérii si pozrite zábery z nedávneho slávnostného otvorenia šalianskej cyklotrasy.

Foto: ilustračné

Cyklotrasa  Šaľa- Duslo je otvorená: Poslúži zamestnancom aj rekreačným
42
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM