Michaela Gálová Rôzne

Dar lásky je najcennejší aj u ľudí s mentálnym postihnutím

V Domove sociálnych služieb Šoporňa- Štrkovec prebieha Štedrý deň ako všade inde. Prevláda pokoj, harmónia, vianočná nálada, len lásky sa tam nachádza o kus viac. Päťdesiat šesť mentálne postihnutých klientov, ktorí tu našli svoj domov, sa úprimne

Už niekoľko rokov je pre mnohých návšteva tohto zariadenia na Štedrý deň nevyhnutnou súčasťou. Nielen skauti tam prinášajú rok za rokom betlehemské svetlo, ale aj mladí, starší či deti zo šalianskej farnosti sa svojím príchodom snažia všetkým klientom priniesť radosť. Aj dnešný deň si tak ako deti zo Šale, aj klienti pripravili vianočné predstavenie, v ktorom dominovali charakteristické znaky Vianoc, sviatkov pokoja a radosti. Nechýbala ani Svätá rodina, anjeli či pastieri. V závere predstavenia si všetci spolu zaspievali koledy a vianočné piesne. „Vianoce v našom zariadení prebiehajú klasicky. Klientom sa snažíme navodiť domácu atmosféru. Večera pri sviečkach sa začína modlitbou a jedlo je typické vianočné- oblátky, ryba a šalát. Potom nastáva čas na darčeky. Každý klient má pod stromčekom tašku so svojím menom a v nej to, čo si želal. Nevyhnutnou súčasťou každej darčekovej tašky je kozmetika, pretože u klientov je veľmi obľúbená. Radi si gélujú vlasy,“ s úsmevom dodáva riaditeľka Mária Tóthová. V Domove sociálnych služieb neexistuje závisť. Láska, pocit spolupatričnosti a pochopenie sú vzácne dary, ktorými klienti nešetria. Najväčším sklamaním pre nich je však nedodržaný sľub.
Každý jeden klient je špeciálne nadaný a jedinečný. Chuť tvoriť a byt užitočný doviedla klienta Karola až do Nemecka, do dielní pre mentálne postihnutých, kde bude od januára ako prvý Slovák pracovať niekoľko týždňov. Svoje pocity dokážu vyjadrovať rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je písanie básní. Domov sociálnych služieb sa môže pýšiť dvoma poetmi, ktorých tvorivý duch je natoľko veľký, že im priniesol nejedno víťazstvo na súťažiach. „Mojou hlavnou inšpiráciou je Boh, ďalšou priatelia. Ale nie je priateľ ako priateľ. Písanie básní mi dáva voľnosť a baví ma. Na chvíľu zabudnem na to, kde sa nachádzam a prenesiem sa do iného sveta,“ tvrdí Michal. Druhý poet, Florián, neváha ani chvíľu a novú báseň o láske stvorí hneď. Z vďaky ju venuje osobe, ktorú má rád. „ Básne, ktoré tvorím venujem všetkým, ktorým na mne záleží. Píšem o živote, o chorých ľuďoch, bábätkách, ale aj o nás, čo tu bývame,“ konštatuje Florián.

strkovec
9
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM