Kultúra

Ďalší ročník Gorazdovho Močenka je minulosťou: Ktorý súbor sa tešil z víťazstva?

Gorazdov Močenok napísal svoju ďalšiu kapitolu. Aj tento rok priniesol bohatý sprievodný program.

Ilustračný obrázok k článku Ďalší ročník Gorazdovho Močenka je minulosťou: Ktorý súbor sa tešil z víťazstva?
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Aktivity kresťanského divadla na Slovensku, dosiahnutú umeleckú úroveň kresťanských divadelných súborov, ale aj nové poznatky a skúsenosti pre rozvoj kresťanského divadla ponúkol celonárodný festival Gorazdov Močenok.

S bohatým programom

Festival sa uskutočnil v rodisku prvého známeho slovenského svätca sv. Gorazda v Močenku pri Nitre od 25. júla do 2. augusta.

Víťazom súťažnej prehliadky 29. ročníka sa stal divadelný súbor Rondo Preseľany s inscenáciou O Boháčovi a Lazárovi, informovali organizátori festivalu.

Súčasťou festivalového programu popri divadelných inscenáciách boli aj duchovné, kultúrne či vzdelávacie aktivity, každodenné sväté omše vo Farskom kostole sv. Klimenta, besedy s osobnosťami z divadelného prostredia, tvorivé dielne, semináre, tematické výstavy, hudobné koncerty, uvedenie poštovej známky, pešia púť s posolstvom pre biskupský úrad na Nitriansky hrad alebo cyklopúť do Gorazdova. Niektoré programové aktivity sa z dôvodu pandemických opatrení realizovali prevažne v online priestore.

Prečítajte si tiež

Festival vyvrcholil pontifikálnou svätou omšou, ktorú celebroval miestny rodák, biskup – ordinár Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR František Rábek. Svätá omša bola v tomto roku venovaná aj 30. výročiu biskupskej vysviacky hlavného celebranta, ktorý sa vo svojej homílii venoval osobnosti svätého Gorazda v súvislosti s misiou sv. Cyrila a Metoda, ako aj blížiacej sa návšteve pápeža Františka na Slovensku.

Dlhoročná tradícia

Gorazdov Močenok vznikol v roku 1993 ako Celonárodný festival biblických a duchovných hier Gorazdov Močenok. Festival v nasledujúcich rokoch jeho pôsobenia navštívilo mnoho divadelných súborov z domácej i zahraničnej scény, stovky účastníkov, ktorí sa pasívne, ale i aktívne zapájali do činností v rôznych tvorivých dielňach, ktoré sú súčasťou festivalu dodnes.

Poslaním festivalu je osveta kresťanského divadla, no v prvom rade úcta k sv. Gorazdovi, žiakovi vierozvestov sv. Cyrila a Metoda, ktorého rodný dom stál podľa historických poznatkov práve neďaleko obce Močenok v časti Gorazdov.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie zaujímavé čítanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM