Webnoviny - Rôzne

Čo si môžeme priniesť z dovolenky?

Ak sa vraciate z dovolenky a ako suveníry si so sebou nesiete mušle, koraly či kožušiny, na ktoré sa vzťahuje Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES), môžu váš na letisku čakať nepríjemnosti.

(WEBNOVINY) – Nie všetko, čo si dovolenkári v zahraničí zakúpia, totiž možno doniesť legálnym spôsobom domov. „Na dovolenke v tretích krajinách si môžete kúpiť čokoľvek, ale pri návrate do štátov Európskej únie je potrebné akceptovať právne predpisy, ktoré umožňujú colníkom v prípade ich porušenia zadržať a následne zaistiť takýto podozrivý tovar,“ hovorí Miroslava Slemenská, hovorkyňa Colného riaditeľstva SR. Ako upozornila, kontroly na letiskách okrem skenovacích zariadení vykonávajú aj služobné psy colnej správy každý jeden deň v roku. „Tieto profesionálne psy prechádzajú výcvikom aj na odhaľovanie ukrytých zvierat v batožinách cestujúcich, či v dopravných prostriedkoch,“ tvrdí Slemenská.

Predmetom Dohovoru CITES sú voľne žijúce, ale ohrozené živočíchy a rastliny, dohovor sa však vzťahuje aj na zvieratá uhynuté a tiež na časti a produkty, ktoré sa z nich vyrábajú. Ak sa teda rozhodnete pre návrat aj s pribalenými kožušinami, mäsom, slonovinou, kabelkami, či peňaženkami zo zvierat, zabezpečte si oficiálne doklady o kúpe, poprípade certifikát k výrobku o jeho legálnom pôvode. V opačnom prípade o produkty pravdepodobne prídete. „Zväčša potom nasleduje prepadnutie tovaru v prospech štátu a pokuta pre dovozcu nelegálne zadováženého suveníru vyrobeného z chránených zvierat či rastlín,“ informuje Slemenská. Podľa jej slov však nie všetky mušle podliehajú prísnym pravidlám dovozu, sú prípady, keď na základe vopred vydaného povolenia môžete zo svojej cesty doviezť buď koraly, alebo vzácne druhy mušlí. „Napríklad pri obrovských mušliach, ktoré sú v dovolenkových destináciách predávané bežne, si môžete doviesť do EÚ len tri kusy,“ dodala.

V prípade dovozu či vývozu rôznych druhov exemplárov zaradených do zoznamu CITES je potrebné poslať žiadosť na ministerstvo životného prostredia. Envirorezort už od júla niekoľko takýchto žiadostí dostal. „Povolenia na dovoz boli vydané pre koraly a remienky na hodinky z aligátora. Okrem toho ministerstvo eviduje žiadosti ako napr. na vývoz zbierok múzea, na dovoz pandy červenej a dovoz kože a lebky medveďa hnedého,“ povedala hovorkyňa ministerstva Beatrice Hudáková.

V roku 2010 colníci evidovali sedem CITES prípadov. V tomto roku podľa Slemenskej neboli v súvislosti s dovolenkami na našich letiskách zadržané žiadne výrobky či suveníry vyrobené z chránených druhov zvierat alebo rastlín.// „Mali sme len dva prípady nelegálneho obchodovania s papagájmi, kde išlo o 252 kusov chránených druhov papagájov,“// uzavrela.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM