Zlatica Gregorová Samospráva

Členovia komisie prišli s návrhom: Zaradia trafostanicu k národným pamiatkam?

Pri Mestskom zastupiteľstve v Šali vykonáva svoju činnosť niekoľko komisií. Tá, ktorá sa zaoberá kultúrou a cestovným ruchom nešetrí dobrými nápadmi.

Ilustračný obrázok k článku Členovia komisie prišli s návrhom: Zaradia trafostanicu k národným pamiatkam?
Zdroj: Mesto Šaľa

I práve vďaka jej členom možno budeme mať v meste národnú pamiatku. Historický objekt sa nachádza na Kráľovskej ulici v Šali.

Záchrana pamiatky

Predsedkyňa OZ Petra Bošňáka a poslankyňa MsZ v Šali, Gabriela Lacková sa spolu so svojimi priateľmi a dobrovoľníkmi už roky starajú o vzhľad nášho mesta. Často spolupracujú s OZ Šaľa – Tvoje mesto na organizovaní brigád a iných prospešných činností. Gabriela Lacková okrem iného zastáva i funkciu miestnej poslankyne. Už dávnejšie hútala o tom, že by šaliansku trafostanicu bolo potrebné pozdvihnúť a zachrániť, kým je čas. O tom, že to neostalo len v rovine nápadu, svedčí aj informácia o návrhu jej zaradenia medzi národné kultúrne pamiatky.

Achitektonický skvost

S nápadom zaradiť budovu na Kráľovskej ulici medzi pamätihodnosti prišli členovia Komisie kultúry a cestovného ruchu, Gabriela Lacková, Ján Belovič a Lívia Pešádiková. Podľa ich návrhu by sa mohla budova zrekonštruovať a umiestniť na nej nápis o jej histórii,“ uviedla hovorkyňa Mesta Šaľa, Erika Kollerová, ktorá dodala, že „i keď sa v objekte sa síce nezachovalo pôvodné transformátorové zariadenie, samotná budova reprezentuje architektonické dielo priemyselnej architektúry z obdobia prvých desaťročí 20. storočia na Slovensku.“

Odsúhlasia návrh?

Ako nás informovala poslankyňa MsZ v Šali a zároveň členka Komisie kultúry a cestovného ruchu, Gabriela Lacková, to, či šalianska trafostanica bude patriť medzi národné kultúrne pamiatky, ešte nie je v týchto chvíľach známe. Už túto stredu 24. januára 2018 by sa členovia spomínanej komisie mali dohodnúť na odsúhlasení návrhu a jeho postúpeniu Pamiatkovému úradu Slovenskej republiky.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM