Veronika Zeiselová Rôzne

Chutný zázrak z prírody menom baza: Originálne šalianske recepty, poznáte lepšie?

Bazu čiernu niektorí zbierajú pre jej liečivú silu, iní pre využitie v kuchyni. Jej kvality dobre poznajú aj Šaľania. Čo všetko sa z nej dá pripraviť a na čo všetko sa hodí?

Ilustračný obrázok k článku Chutný zázrak z prírody menom baza: Originálne šalianske recepty, poznáte lepšie?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Baza čierna je krík, ktorý nájdete u nás rásť v záhradách, v okolí hrádze, na okrajoch lúk, ale aj po sídliskách. O tom, kde si môžete natrhať bazu v Šali sme vás už informovali v článku – Sezóna bazy je už tu: Kde v okolí Šale si ju z prírody môžete nazbierať?

Baza sa používa na rôzne účely, účinná je proti nachladnutiu, keďže obsahuje vitamíny C a B, pôsobí ako antioxidant a spomaľuje proces starnutia buniek. Na liečebné účely sa využívajú aj kvety, aj plody. Pani Jana zbiera bazu, pretože má vraj táto rastlina bohaté využite. Údajne sa z nej dá robiť aj pálenka, ale najčastejšie z nej ľudia robia sirup. Naozaj skvelý je podľa nej však bazový med.

Skúšali ste bazový med?

„Na výrobu bazového medu potrebujete tri pomaranče, jednu polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej, liter vody, kilo kryštálového cukru a päťdesiat kvetov bazy,“ vymenúva Jana. „Najprv treba očistiť bazu – odstrihnúť hrubé stonky, pridať vodu, kyselinu citrónovú, šťavu z dvoch pomarančov a jeden ošúpaný pomaranč pokrájaný na kolieska. Spolu v jednom hrnci necháme prejsť varom na miernom ohni približne desať minút. Do druhého dňa necháme lúhovať. Ďalší deň kvety poriadne vymačkáme, precedíme, pridáme cukor a privedieme do varu. Na miernom ohni za občasného miešania varíme minimálne hodinu a pol. Med dáme do vyhriatych pohárov a zavrieme. Z tohto množstva vyjde približne 5 malých pohárikov od detskej výživy,“ prezrádza svoj postup Jana.

Výprážaná baza je viac než len palacinka

O vyprážanej baze ste už iste počuli, ale vyskúšajte recept od pani Margity. Budete potrebovať bazové kvety, jedno vajíčko, múku a mlieko. „Z mlieka, vajíčka a múky si pripravíme cesto ako na palacinky. Bazu do tohto cesta namáčame a potom vyprážame na oleji. Ja odporúčam kokosový olej, ktorý je práve hitom zdravých receptov. Tá chuť, keď sa k tomu pridajú čerstvé jahody a vanilkový cukor, je úplne spektakulárna,“ vysvetľuje Margita.

„Z kvetov bazy pripravujeme doma sirup, majú ho radi aj vnúčatá, aj deti“ povedala Danica, ktorá dodala, že ho pripravuje zo 40 veľkých kvetov bazy, štyroch litrov vody a štyroch kg cukru. „Sirup dochucujem citrónovou šťavou a na leto máme na záhradke pripravený osviežujúci nápoj,“ povedala.

Keď baza odviktne, využiť môžete aj plody

Ako využiť plody bazy nám povedala Petronela. „Okrem kilogramu plodov bazy budete potrebovať aj dve kilá jabĺk, pol kila cukru, jednu polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej a dve polievkové lyžice rumu,“ vymenovala potrebné ingrediencie Nela. „Rozvarte nakrájané jablká, prepasírujte, pridajte pol kila cukru a kilo bazových bobuliek. Ku koncu varenia pridajte lyžicu kyseliny citrónovej a dve lyžice rumu,“ radí ako postupovať Petronela. Tento lekvár podľa nej pripomína čučoriedkový a navyše je vraj výborný proti kašľu a nachladnutiu, tak neváhajte a vyskúšajte.

Prečítajte si aj: Ako najlepšie vyrobiť domáci sirup z bazy
Baza čierna je veľmi výživná, nekonzumujte ju však surovú!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk

Rýchle správy

Najčítanejšie