Anton Hrachovský Správy

Chrípka je na vzostupe: V Nitrianskom kraji zatvorila takmer 30 škôl

Počet respiračných ochorení a nákazy chrípkou v Nitrianskom kraji stále rastie.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka je na vzostupe: V Nitrianskom kraji zatvorila takmer 30 škôl
Zdroj: TASR

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Nitre zaznamenal v Nitrianskom kraji v siedmom kalendárnom týždni nárast chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) o 11,6 percenta oproti predchádzajúcemu týždňu.

Spolu bolo hlásených 12 052 akútnych respiračných ochorení, z toho na chrípku a chrípke podobné ochorenia bolo 2060 prípadov. Počet chrípkových ochorení sa oproti minulému týždňu zvýšil o 18,6 percenta, informovali pracovníci RÚVZ.

Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v skupine detí vo veku do päť rokov. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 252 osôb, čo predstavuje 2,1 percenta z celkového počtu hlásených ochorení.

K najčastejším komplikáciám patrili zápaly prínosových dutín, zápaly pľúc a zápaly stredného ucha. Ochorenia hlásilo 73 percent praktických lekárov pre deti a dorast a 65 percent lekárov pre dospelých.

Zatvorené školy

Výchovno-vzdelávací proces bol prerušený v 16 materských školách, desiatich základných školách, v Základnej umeleckej škole Nové Zámky a na strednej odbornej škole v Nových Zámkoch. Z dôvodu zvýšeného výskytu respiračných ochorení bol vydaný zákaz návštev na vybraných oddeleniach Fakultnej nemocnice v Nitre.

Koronavírus sa nepotvrdil

V nitrianskej fakultnej nemocnici hospitalizovali počas tohto týždňa aj dvoch pacientov s podozrením na koronavírus. Pacientku z Číny, ktorá na Slovensko pricestovala 10. januára, priviezli do nitrianskej nemocnice 12. februára.

O deň neskôr bol na infekčnej klinike hospitalizovaný slovenský občan, ktorý sa vrátil po trojtýždňovom pobyte v Thajsku. Podľa hovorkyne nemocnice Tatiany Timkovej boli výsledky vyšetrení u obidvoch pacientov negatívne, podozrenie na koronavírus sa nepotvrdilo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM