Zlatica Gregorová Samospráva

Cestu zo Šale dokončia v júni: Využijú aj európske dotácie

Nitriansky samosprávny kraj i v tomto roku pokračuje v plnení svojich predsavzatí. Bude sa podieľať i na opravách cestných komunikácií.

Ilustračný obrázok k článku Cestu zo Šale dokončia v júni: Využijú aj európske dotácie
Foto: Zlatica Gregorová

Čo sa týka dopravy, do opráv budú zaradené aj cesty okolo Šale. Podľa predpokladov by sa vodiči po vynovenom úseku mohli premávať ešte pred letom – v júni 2018.

Tri toky financovania

O tom, že Cesta II/562 Šaľa – Nitra bude zrekonštruovaná, rozhodli krajskí poslanci už vlani. Úsek sa začína križovatkou v Trnovci nad Váhom, odbočka na Cabaj – Čápor a končí v Nitre na križovatke s cestou I/64. Projekt je zapojený do Integrovaného regionálneho operačného programu 2014 – 2020 – Bezpečná a ekologická doprava v regiónoch.

Finančne bude hradený európskymi dotáciami ako aj z rozpočtu NSK formou bezhotovostného styku. Hodnota zákazky by mala predstavovať sumu 3 578 289, 24 eur bez DPH. Celkové oprávnené výdavky sú 4 368 675,45 eur. Európsky fond sociálneho rozvoja prispeje 85% sumy a 10% bude hradených zo štátneho rozpočtu. Aj v tomto projekte do stavebných prác vloží päťpercentný finančný príspevok Nitriansky samosprávny kraj a bude to 218 433,77 eur.

Zlepšia technický stav

Pri hodnotení ponuky zaváži najekonomickejšia cena pri čo najmenšom počte dní, ktoré bude víťazná firma potrebovať na dokončenie stavebných prác. Rekonštrukcia osemnásťkilome­trového úseku cesty sa zrealizuje kvôli „zlepšeniu parametrov a stavebno-technického stavu existujúcej cesty a jej súčastí v nasledujúcom rozsahu: Zvýšenie únosnosti konštrukcie vozovky cesty II/562 v km 2,400 – 19,998, odstránenie bodových závad vozovky podľa jej stavebno-technického stavu, zjednotenie šírkového usporiadania cesty v zmysle STN a modernizácia existujúcich zastávkových pruhov,“ uvádza zákazka.

Počas opráv vyfrézujú poškodené časti cesty, rozšíria krajnice a zrenovuje sa aj jej odvodnenie. V rámci bezpečnosti budú na vozovke nové zvodidlá aj zábradlia a osadené merače rýchlosti kvôli vyššej ostražitosti a tiež k zamedzeniu dopravných nehôd. Rekonštrukcia cesty má byť, podľa informácií z Verejného obstarávania, dokončená v júni 2018.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM