Martin Bohunický Správy

Červený kríž v Šali dopláca na slabú propagáciu

Červený kríž v Šali píše 67. rok svojej existencie, no posledné roky dopláca na slabú propagáciu. Napriek tomu, že je oficiálnym územným spolkom Červeného kríža, webová stránka organizácie ho neeviduje.

Ilustračný obrázok k článku Červený kríž v Šali dopláca na slabú propagáciu
Foto: Jaroslav Dodok

Červený kríž je medzinárodná dobrovoľná organizácia zdravotníckej služby založená v roku 1863 na podnet švajčiarskeho spisovateľa J.H.Dunanta. Táto myšlienka rýchlo prerástla hranice a zanedlho, v roku 1881 sa objavila zmienka o činnosti aj na Slovensku. Oficiálna história sa na Slovensku píše až od roku 1919, kedy vzniká národná spoločnosť Československý Červený kríž. Územný spolok v našom meste traduje svoju históriu od roku 1945. Od roku 1991 je predsedníčkou Veronika Kružlicová.

„Byť dobrovoľníkom v Červenom kríži bola akási rodinná tradícia, preto keď sa naskytla takáto možnosť, povedala som si, že to skúsim,“ tvrdí sympatická pani na dôchodku o svojich predsedníckych začiatkoch. Spolok sa primárne zameriava na propagáciu a organizáciu dobrovoľného darovania krvi. Aj vďaka tejto činnosti evidujeme v našom okrese 7446 darcov krvi, z toho 1271 priamo z mesta Šaľa. Spomenutí darcovia získali 732 bronzových, 379 strieborných, 133 zlatých, 125 diamantových plakiet, spolok zaznamenáva aj 5 držiteľov Kňazovického mediale.

Červený kríž nezabúda ani na mladších, na pravidelnej báze sa organizujú súťaže, rôzne opekačky či iné podujatia. „Chodíme aj do škôl, dobrovoľníci snažia žiakov naučiť základy prvej pomoci, organizujeme rôzne výlety na dedinkách, kde taktiež učíme deti, ako pomôcť druhým v životu nebezpečných situáciach. Chodíme do prírody, hráme rôzne hry a podobne,“ hovorí predsedníčka. Spolok sa prezentuje aj na tradičnom jarmoku. „Kedysi sme pomáhali aj sociálne slabším s ošatením, žiaľ, ľudia to začali zneužívať, preto sme túto činnosť museli obmedziť,“ dodáva. Momentálne sa ošatenie poskytuje predovšetkým dôveryhodným osobám.

Spolok sa skladá zo 110 členov, z toho 20 členov sú deti. Práve deti založili nedávno na najznámejšej sociálnej sieti stránku, ktorá má za cieľ informovať ľudí o aktivitách spolku. Šaliansky Červený kríž totiž posledné roky doplácal na slabú propagáciu, neeviduje ho dokonca ani oficiálna webova stránka organizácie. ""Červený kríž je od nežnej revolúcie na úpadku, každý je vítaný, no bola by som predovšetkým rada, keby sa pridajú aj mladí ľudia," dodáva pani Kružlicová. V prípade, že by ste mali záujem o členstvo v spolku, neváhajte ju kontaktovať na t.č. 0918477417.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM