Správy

Ceny energií majú ďalšiu OBEŤ: Obľúbené termálne kúpalisko museli ZATVORIŤ

Extrémny rast cien energií prinútil mesto dočasne zatvoriť priestory obľúbeného termálneho kúpaliska. Úlohou do začiatku ďalšej sezóny je získanie lacnejšej elektriny.

Ilustračný obrázok k článku Ceny energií majú ďalšiu OBEŤ: Obľúbené termálne kúpalisko museli ZATVORIŤ
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Termálne kúpalisko Galandia v meste Galanta zatvorili z dôvodu vysokých cien energií a opäť ho otvoria v roku 2023. Pre TASR to potvrdil primátor mesta Galanta Peter Paška.

S týmto nepočítali

Technologická časť kúpaliska, ktoré bolo postavené z európskych fondov, prešla v roku 2019 rekonštruk­ciou.

„Opravila sa takým spôsobom, že spotreba klesla o viac ako 30 percent oproti pôvodnej. Nepočítali sme však s tým, že príde v roku 2022 vojenský konflikt, že sa v Nemecku začnú zatvárať atómové elektrárne a vo Francúzsku bude odstavených viac ako 30 jadrových reaktorov. Vďaka tomu výrazne narástla cena energie,“ uviedol Paška.

Prečítajte si tiež

Požiadali o pomoc

Ako doplnil, podobné problémy má napríklad mesto Košice so Steel arénou. „My ako ďaleko menšie mesto nezvládneme prevádzku Galandie. Preto sme požiadali riadiaci orgán, ktorým je Ministerstvo hospodárstva SR, a ten nám vyšiel v ústrety. Galandiu sme zavreli do začiatku ďalšej sezóny. Úlohou je dovtedy získať lacnejšiu elektrickú energiu. Chceme sa zamerať na využitie solárnej energie,“ doplnil primátor.

Kúpalisko otvorili v roku 2007 a bolo vyhľadávaným pre kvalitu termálnej vody a poskytované služby. Celková výstavba vyšla na osem miliónov eur. Galandiu prvýkrát zatvorili v roku 2015.

„Zavreli sme ju vtedy, keďže sme dostali do rúk statický posudok, ktorý hovoril, že ide o kritickú situáciu. Trvalo niekoľko rokov, kým som presvedčil poslanecký zbor o potrebe rekonštrukcie. Následne sa ju podarilo za 3,5 milióna zrekonštruovať a najdôležitejšie veci sa dali do poriadku,“ informoval Paška. Opätovne bolo kúpalisko otvorené v roku 2019.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne témy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM