Webnoviny - Rôzne

Ceny benzínov a nafty sa na Slovensku zvýšia

Podľa portálu natankuj.sk budú čerpacie stanice na Slovensku od soboty vplyvom vývoja cien na svetových trhoch zdražovať benzíny a naftu o 3 centy za liter.

Cena pohonných látok na Slovensku sa bude zvyšovať. Môže za to tohtotýždňový prudký nárast cien na svetových trhoch. Od soboty tak budú čerpacie stanice na Slovensku zvyšovať ceny benzínov a nafty o 3 centy za liter. Priemerná cena najpredávanejšieho benzínu 95 Natural by tak mala stúpnuť na zhruba 1,430 eur za liter a priemerná cena nafty prekročí hranicu 1,330 eur za liter. Informoval o tom internetový portál natankuj.sk.

„Podľa vývoja cien na burze v Rotterdame sme pritom mohli čakať aj výraznejší rast cien pohonných látok. Benzíny a nafta tam totiž zdraželi o 4 až 5 centov,“ konštatoval Tomáš Novotný z natankuj.sk. Ako dodal, ak sa situácia vo svete neupokojí, budúci týždeň môžeme očakávať ďalšie zvyšovanie cien pohonných látok na Slovensku. „Zatiaľ je priestor pre rast cien o 1 až 2 centy za liter otvorený,“ tvrdí.

Avizované zdražovanie bude pritom najvyšším jednorazovým rastom cien pohonných látok, spôsobeným vývojom na medzinárodných trhoch, za niekoľko rokov. Výraznejší jednorazový rast cien benzínov sa naposledy zaznamenal v apríli 2006, kedy benzíny zdraželi v priemere o 1,30 Sk na liter, čo zodpovedá nárastu o 0,035 eur na liter. „Naše štatistiky, ktoré evidujeme od roku 2005, výraznejší rast nafty ešte nezaznamenali,“ konštatoval Novotný. Výnimkou je len zdraženie na prelome minulého a tohto roka, kedy sa vplyvom opatrení vlády zvýšili ceny pohonných látok o viac ako 5,5 centu za liter.

Od začiatku roku budú benzíny na Slovensku drahšie v priemere o 11 centov za liter, nafta o 13 centov za liter. Za posledných 24 mesiacov pritom benzíny zdraželi už o 23 centov za liter, nafta o 33 centov za liter.

WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM