Zlatica Gregorová Kultúra

Centrum voľného času v Šali jubiluje: Polstoročie oslávili muzikálom, VIDEO

Inštitúcie, ktoré sa dodnes starajú o zmysluplné aktivity popri školských povinnostiach prešli v minulosti vývojom. Tá šalianska funguje už 50 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Centrum voľného času v Šali jubiluje: Polstoročie oslávili muzikálom, VIDEO
Zdroj: Magdaléna Bartovicová

Najprv to boli Domy pionierov a mládeže, neskôr Domy detí a mládeže a v súčasnosti sú to Centrá voľného času. Jedno sa nachádza i v Šali a nedávno oslávilo svoje okrúhliny.

Oslava aj s muzikálom

Centrum voľného času TIP – TOP Šaľa funguje od 1. júna 1968. Tento rok tak jeho kolektív oslávil päťdesiatku. Ešte pred ňou sa dali vonkajšie aj vnútorné priestory do poriadku, keďže mali svoje najlepšie roky za sebou a oslavovať treba v parádnom šate. Oslava päťdesiateho výročia Centra voľného času sa konala 25. júna 2018 v priestoroch Kultúrneho domu v Šali. Zišli sa na nej pracovníci centra aj pozvaní hostia.

Pri tejto príležitosti členovia Divadla Materinky slávnostne odpremiérovali rodinný muzikál „Pinocchio“. Drevený panák s dlhým nosom z pera talianskeho autora Carla Collodiho inšpiroval aj šalianskych divadelníkov. Scenár k nemu napísala dlhoročná odchovankyňa šalianskeho CVČ Alena Demková, ktorá je s ním spriaznená dlhé roky aj pracovne.

História i súčasnosť

Najprv publikum potešilo premietanie dokumentu. Dej sa odohrával v priestoroch Centra voľného času a sprievodkyňami boli dve dievčatá. Spolu prechádzali jednotlivými miestnosťami a približovali, kde sa kedysi čo nachádzalo a čo je kde v súčasnosti. Na pódiu neskôr privítali riaditeľa CVČ Michala Malárika, prišiel aj primátor mesta Šaľa Jozef Belický. Publiku sa prihovorila aj viceprimátorka Danica Lehocká. Slávnostné okamihy prežívala aj predsedkyňa Asociácie centier voľného času Marta Hanečáková a hostia z nitrianskeho divadla.

Vzácne okamihy patria do histórie a píše sa ďalšia. Opýtali sme sa riaditeľa Centra voľného času TIP – TOP v Šali, Michala Malárika, ako sa cíti po oslave päťdesiatky? „Mám príjemné pocity, celé to bolo veľmi dojímavé. Najmä po muzikáli Pinocchio niektorí ľudia odchádzali so slzami v očiach. Máme veľmi pekné odozvy na divadlo, ale aj na celú oslavu, prezradil riaditeľ. Po divadelnom predstavení a príhovoroch nasledovala aj recepcia a slávnostné krájanie torty. Súčasne tiptopáci a ich hostia pokrstili tretie CD Divadla Materinky.

Letné aktivity

Teraz sa už usilovne pripravujú na leto, aby pre deti prichystali nezabudnuteľné prázdniny plné zážitkov. Okrem denných aktivít ponúkajú pracovníci CVČ aj sezónne – prázdninové podujatia. Všetky sú tematicky prispôsobené ročnému obdobiu aj počasiu, pretože veľa aktivít pripravujú vo vonkajšom prostredí. Z prihlásených detí budú na čas šikovní kuchári, športovci, vyznávači zdravého životného štýlu aj prívrženci rozprávok.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM