Peter Štrbo Rôzne

Centrum Veče sa neobnoví, revitalizácia dostala stop!

Veľkolepý projekt za takmer milión eur vyšumel do prázdna. Večania sa neprejdú po vynovenom Pribinovom námestí ani po zrekonštruovanej ulici Komenského. V čase, keď nie je finančná kondícia mesta práve ideálna, si podľa poslancov nemôžeme dovoliť zap

Mestskí poslanci na ostatnom zasadnutí rozhodli o tom, že projekt, ktorý bol na stole viac ako dva roky ľahne popolom. Tento krok sa dal očakávať, nakoľko mesto nemalo v rozpočte vyčlenené financie na túto investíciu. Podľa väčšiny poslancov bolo priveľkým rizikom ísť do projektu, na ktorom sa má mesto spolupodieľať sumou až 540 711,58 eur, najmä v období, keď má mesto //záväzky vo výške až 1,6 milióna eur. //

Konkrétny návrh vyšiel z úst poslanca Petra Andrášiho. „Za 500-tisíc eur sa dá urobiť ďaleko viac, ako je to momentálne naprojektované. Od minulého roku sa v projekte nič nezmenilo, žiadali sme, aby sa projekt prepracoval, ušetrené peniaze sa mohli použiť napríklad na rekonštrukciu Gorkého. V tejto situácii, keď je každá koruna drahá, je pre mesto ísť do takéhoto projektu samovražda,“ povedal pred predložením svojho návrhu Peter Andráši. „Trávnik pre kulturákom je fajn a ulice si musíme aj tak opravovať za vlastné, odporúčam zrušiť uvedenú akciu z dôvodu rizikového spolufinancovania z prostriedkov mesta a túto nekonečnú story raz a navždy uzamknúť,“ odôvodnil svoj návrh Andráši. Za odstúpenie od zmluvy o nenávratnom finančnom príspevku hlasovalo všetkých 17 poslancov.

Primátor Šale Martin Alföldi rešpektuje rozhodnutie mestského zastupiteľstva, no s niektorými vyjadreniami poslancov nesúhlasí. „Nie je pravda, že poslanci nemali dostatočné informácie pri schvaľovaní tohto projektu, pretože bol od začiatku schvalovaný s tým, že viac ako 50 percent bude neoprávnených nákladov, teda musia byť realizované z rozpočtu mesta,“ skonštatoval primátor Šale. Európsky fond regionálneho rozvoja a štátny rozpočet SR mali prispieť sumou 384 478,53 eur. Celkové náklady projektu boli vyčíslené na 925 190,11 eur. „Nebol tu priestor na to, aby sme vedeli pri realizácii tohto projektu nájsť z vlastných zdrojov viac ako 500-tisíc eur,“ doplnil Alföldi.

[size=14]„Tan­kodróm“ na Komenského ulici[/size]

S rekonštrukciou Komenského ulice, ktorá je už roky v katastrofálnom stave, sa však aj napriek zrušeniu projektu naďalej ráta. Otázne je však financovanie. „Problém rekonštrukcie Komenského nám zostáva, tak ako ďalších 50 kilometrov miestnych komunikácií. Určite budeme v budúcnosti pripravovať projekty na rekonštrukcie, ale už nie v rámci veľkých projektov zo štrukturálnych fondov, ale budeme hľadať vlastné zdroje,“ povedal primátor.

Viac o zrušení projektu vo videu (rozhovor s primátorom Šale a poslancom Morávkom)![/si­ze][/color]

[blockquote][si­ze=13]**Čo sa malo vybudovať v rámci projektu? **[/size]

//- rekonštrukcia komunikácie ul. Komenského v Šali – Veči“

  • rekonštrukcia chodníkov na ul. Komenského (vrátane vjazdov na pozemky, búranie chodníkov a spätné terénne úpravy a spätné sadové úpravy)
  • rekonštrukcia chodníka od napojenia z ul. Komenského po parkovisko pred reštauráciou Corgoň
  • rekonštrukcia chodníkov v parku s povrchom z betónovej zámkovej dlažby
  • rekonštrukcia asfaltového chodníka pozdĺž ul. Nitrianskej v úseku od ul. Komenského po ul.Dóžovu
  • rekonštrukcia autobusovej zastávky na ul. Nitrianskej
  • vybudovanie bezbariérového chodníka od autobusovej zastávky do parku
  • rekonštrukcia osvetlenia v parku pred SD Veča
  • mobiliár v parku pred SD Veča v rátane prvkov drobnej architektúry
  • sadové úpravy – zeleň – revitalizácia zelene v riešenom parku pred SD Veča//[/blockquote]
Centrum Veče sa neobnoví, revitalizácia dostala stop!
1
Galéria
revitalizacia_veca
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM