Zlatica Gregorová Rôzne

Čas vodných športov je tu: Čo sa na Váhu dialo kedysi? FOTO

Vodákom, vodníkom a milovníkom vody sa sezóna už začala. Letné počasie láka okúpať sa, zaplávať alebo aspoň polebediť si niekde pri bazéne.

Ilustračný obrázok k článku Čas vodných športov je tu: Čo sa na Váhu dialo kedysi? FOTO
Zdroj: Milan Pospiš

Šaľa má šťastie, že cez ňu preteká rieka Váh. Najdlhšia slovenská rieka, tečúca od tatier k Dunaju.

Malé, veľké lode

Vážska vodná plocha ponúka nielen príjemné pohľady, je aj miestom vychádzok aj nadšencov rybárčenia. Okrem toho sa na nej vyžívajú rekreační aj profesionálni športovci. Iní zase nasadnú do lode a nechajú sa unášať prúdmi. Po Váhu sa v Šali plavili mnohé známe lode, ako napríklad aj šaliansky Matróz Miroslava Majera. Po svojich aktívnych rokoch už doslúžila. Vyše dvadsaťročná história tejto nákladnej lode istotne nezapadne prachom. Okrem nej po vode premáva mnoho malých či väčších plavidiel. Kedysi bola aj miestom veľkých pretekov.

Mnohí si iste spomenú, že atraktívnym druhom plavidiel na šalianskom Váhu boli motorové člny. Pamätníci iste nezabudli na legendárne preteky. Chodievali sa na ne dívať množstvá ľudí a nebola núdza ani o ženské publikum. Jedným z popredných predstaviteľov tohto športu je Šaľan Jozef Syrový. Tento pán bol kedysi uznávaným jazdcom na katamaránoch. Po vode v Šali sa preháňal ohromnou rýchlosťou a súťažil o prvenstvá.

Úspešný Jozef Syrový

Ako sa nám podarilo zistiť, Jozef Syrový vyše dve desiatky rokov reprezentoval Česko aj Slovensko a bol aj desaťnásobným majstrom ČSSR v pretekoch, kde sa cenila rýchlosť aj vytrvalosť. Počas aktívnej športovej činnosti sa Jozef Syrový zúčastnil 120 pretekov. Štartoval za TJ Duslo Šaľa. Pozrite si historické fotografie zo súťaže motorových člnov v Šali, ktoré vám tieto okamihy pripomenú.

Vodné športy

Ani v súčasnosti však nemusíte vycestovať za vodnými zážitkami. Stačí, ak navštívite šaliansky Klub vodných športov. Poskytnú vám nielen informácie, ale aj turistické plavby po Váhu, služby lodivoda alebo sprostredkujú rybolov. V termíne od 22. do 24. júna 2018 členovia klubu chystajú Splav Váhu – jednodňový splav Váhu od Sĺňavy po Dolnú Stredu až k vodnému dielu Kráľová.

Čas vodných športov je tu: Čo sa na Váhu dialo kedysi? FOTO
6
Galéria
Zdroj: Milan Pospiš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM