Zlatica Gregorová Samospráva

Byty pri šalianskej škole nevyrastú: Učebňa v prírode ostane deťom

Na júnovom rokovaní Mestského zastupiteľstva v Šali sa riešila i žiadosť miestnej firmy. Tá mesto požiadala o prenájom pozemku na Krátkej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Byty pri šalianskej škole nevyrastú: Učebňa v prírode ostane deťom
Zdroj: Mesto Šaľa

Na pozemku na Krátkej ulici v Šali plánovala miestna firma vybudovať štyridsať bytov. Nachádzať sa mali neďaleko základnej školy.

Byty pri škole

Rozvoj každého mesta i vidieka je väčšinou pozitívny a žiadúci, ak však ide o školský pozemok, do rúk to musia zobrať miestni poslanci. To sa stalo nedávno v Šali, kde radnica dostala žiadosť o prenájom pozemku. Ten je súčasťou Základnej školy J. C. Hronského a je roky využívaný žiakmi aj pedagógmi a pravidelne sa o neho starajú. Preto nad návrhom vybudovať tam približne štyridsiatku bytov na štyroch až piatich podlažiach osadenstvo školy len nešťastne zalomilo rukami.

O žiadosti rokovali

Žiadosť sa tak dostala na rokovacie stoly šalianskych poslancov. Na zasadnutí, ktoré sa konalo 28. júna 2018, sa jej schvaľovanie dostalo na úvod rokovania. V žiadosti firmy ide o záhradu s výmerou 1814m2, zastavanú plochu a nádvorie s výmerou 427 m2 a zastavanú plochu a nádvorie rozlohou 230 m2, celkovo je to 2471 m2.

Na zastupiteľstve vystúpil poslanec a zároveň predseda Komisie školstva pri MsZ v Šali Marián Krištof, ktorý avizoval, že žiadosť o prenájom pozemku v komisii prerokovali a jednoznačne sú proti prenájmu, tak ako i Mesto Šaľa.

Učebňa v prírode

V rozprave vystúpila aj riaditeľka ZŠ J. C. Hronského v Šali Jarmila Husáriková, ktorá sa prítomným prihovorila a okrem iného spomenula, že škola existuje od roku 1984 a spomínaný pozemok pravidelne využívajú ako učebňu v prírode, o ktorú sa aj príkladne starajú. Vyslovila jednoznačný nesúhlas s prenájmom.

S prenájmom nesúhlasia

Viacerí poslanci vyjadrili názor, že je nutné zachovať zeleň v meste a najmä miesto pre budúce generácie. Rokovania sa zúčastnili aj rodičia, ktorí spísali petíciu a prišli aj osobne vyjadriť svoje negatívne stanovisko s prenájmom. V ich mene vystúpil pán Benkovský, ktorý povedal, že petíciou nechceli narobiť v meste rozruch, naopak, situáciu chceli upokojiť. Zároveň sa poďakoval poslancom za podporu.

Napokon šalianski poslanci o návrhu hlasovali. Návrh na prenájom pozemku v areáli školy neschválili.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM