Rastislav Búgel Rôzne

Búrlivé počasie v Šali: Extrémne teplo vystriedajú búrky s krúpami

Ako to už býva zvykom, po horúčavách prichádza poriadna búrka. Inak by tomu, podľa SHMÚ, nemalo byť ani teraz.

Ilustračný obrázok k článku Búrlivé počasie v Šali: Extrémne teplo vystriedajú búrky s krúpami
Zdroj: TASR

Po krátkych, ale intenzívnych horúčavách nás odborníci zo SHMÚ varujú pred výraznou zmenou počasia. K platnej výstrahe druhého stupňa pred vysokými teplotami, ktorá potrvá do utorka 18.00 hodiny, pridali meteorológovia ďalšiu výstrahu.

„V okrese Šaľa sa ojedinele očakáva výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (60 – 85 km/h),“ informuje web SHMÚ. Výstraha prvého stupňa pred búrkami platí od 12. júla 9.30 hodiny do 14. júla 6.00 hodiny ráno.

Ako ďalej uvádzajú meteorológovia na webe SHMÚ, intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ varujú odborníci na webe SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM