Zlatica Gregorová Samospráva

Budúcnosť detských jaslí v Šali: Radnica chce na opravy získať dotácie

V minulom roku Detské jasle Lienka v Šali oslavovali 50 rokov od svojho vzniku. Pod patronátom ich má Organizácia sociálnej starostlivosti.

Ilustračný obrázok k článku Budúcnosť detských jaslí v Šali: Radnica chce na opravy získať dotácie
13
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová

V priestoroch na Okružnej ulici sa stretávajú ešte i dnes jasličkári, ktorých sem môžu priniesť zamestnané mamičky. Nie každý rodič má možnosť byť doma s dieťaťom do troch rokov od jeho narodenia. Svoju činnosť začali pracovníci zariadenia už v roku 1968 a tak, ako každá staršia budova i ona potrebuje modernizáciu, aby mohla svoje služby poskytovať ďalšie roky.

Dlhodobý záujem

Získanie finančných prostriedkov na tento účel bolo už v roku 2015 prerokované na mestskom zastupiteľstve a poslanci sa vtedy uzniesli na spracovaní projektu na poskytnutie dotácie na rekonštrukciu a modernizáciu zariadenia služieb starostlivosti o dieťa do troch rokov veku. Ten mal byť súčasťou Integrovaného regionálneho operačného programu na roky 2014 – 2020.

Prísne kritérium

Vlani, pri príležitostí osláv jaslí, šaliansky primátor mesta Šaľa Jozef Belický spomenul, že mesto chce využiť každú možnú výzvu na to, aby sa budova dala čo najskôr do poriadku. V radnici však koncom minulého roka zistili, že sa do výzvy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nebudú môcť zapojiť. Negatívom je, že pri budove jaslí má svoje sídlo aj Domov sociálnych služieb Kory. Tento fakt výrazne znemožňuje získanie financií na opravu Detských jaslí Lienka. Pravidlá k zisku dotácie, susedstvo jaslí a sociálneho zariadenia neakceptujú.

Vhodná výzva

Aktuálnu situáciu ohľadom rekonštrukcie jaslí priniesla Správa o plnení uznesení mestského zastupiteľstva, ktorá informuje, že „zatiaľ nebola vyhlásená nová výzva, v rámci ktorej by mesto mohlo predložiť žiadosť. Podmienky v súčasnosti vyhlásenej výzvy sa nezmenili, objekt jaslí mesta Šaľa nie je oprávnený v rámci aktuálnej výzvy. V prípade, že sa nezmenia podmienky výzvy, resp. nebude vyhlásená nová výzva s inými podmienkami, bude musieť mesto riešiť obnovu zariadenia z vlastných zdrojov.“

V pláne

Potrebné opravy objektu, ktorí radi navštevujú už celé generácie najmenších Šaľanov radnica plánuje zaradiť do úprav rozpočtu, najneskôr by mal byť súčasťou toho budúcoročného. Ak sa naskytne príležitosť, mesto sa do výzvy plánuje s určitosťou zapojiť aj skôr.

Vo FOTOGALÉRII si môžete pozrieť zábery z vlaňajších opráv v Základnej škole Ľ. Štúra v Šali.

Foto: ilustračné

Šaliansku základku ozdravujú: V pláne sú aj ďalšie rekonštrukcie, FOTO
13
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM