
Bryndza je naše biele zlato: Zdravá je vďaka ovčiemu mlieku a dobrým baktériám
Že je bryndza nie len chutná ale i zdravá, Slováci dobre vedia. Jej prospešné účinky na náš organizmus teraz potvrdili aj vedci, ktorí ju skúmajú.
Bryndza je naše biele zlato: Zdravá je vďaka ovčiemu mlieku a dobrým baktériám
Že je bryndza nie len chutná ale i zdravá, Slováci dobre vedia. Jej prospešné účinky na náš organizmus teraz potvrdili aj vedci, ktorí ju skúmajú.

Bryndza je bielym zlatom, ktoré je prospešné pre zdravie človeka. Potvrdzujú to aj vedci zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, podľa ktorých ju zdravou robia nielen baktérie mliečneho kysnutia, ale aj samotné ovčie mlieko.
Zdravé ovčie mlieko
„Podľa analýz má aj samotné ovčie mlieko dvojnásobne viac vápnika ako kravské mlieko a vyšší je aj obsah minerálov (draslíka, fosforu) a vitamínov (A, B12, biotínu, kyseliny pantoténovej a vitamínu D, ktorého je štvor- až päťnásobne viac). Ovčie mlieko patrí tiež medzi významné zdroje mastných kyselín,“ informovala hovorkyňa STU Andrea Settey Hajdúchová.
Slovenská bryndza
Slovenská bryndza podľa záznamu o chránenom zemepisnom označení registrovanom Európskou komisiou obsahuje viac ako 50 percent ovčieho syra a môže sa produkovať po celý rok. Mimo sezóny sa na výrobu požíva sudovaný ovčí syr, konzervovaný za pomoci soli v drevených súdkoch v chlade. „Vzhľadom na to, že baktérie mliečneho kysnutia zvyčajne neznášajú vyššie koncentrácie soli, aj počas tohto procesu dochádza k ich odumieraniu spolu s patogénnymi baktériami,“ uviedla Settey Hajdúchová. Ako podotkla, poľská bryndza podhalaňská musí mať až viac ako 60 percent ovčieho syra a môžu ju vyrábať len od mája do septembra.
Výroba bryndze
Tradične sa bryndza vyrába zo surového ovčieho mlieka, ktoré môže, ale nemusí byť podľa Tatiany Mančuškovej z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU zdrojom nežiaducich mikroorganizmov. „‚Dobré‘ baktérie mliečneho kysnutia svojím rastom a metabolickou aktivitou spotrebúvajú živiny nevyhnutné pre rozvoj ‚zlých‘ mikroorganizmov, a takto ich ničia. Zjednodušene možno povedať, že na to, aby dobro zvíťazilo nad zlom, treba zabezpečiť správne podmienky, čo je predmetom nášho skúmania,“ vysvetlila.
Dôležité dobré baktérie
Bryndza vzniká zrážaním ovčieho mlieka pomocou syridla a následným kysnutím, počas ktorého sa rozmnožuje prirodzená mikroflóra. Keďže surové mlieko môže byť podľa vedcov zdrojom nežiaducich mikroorganizmov, je dôležité, aby sa v tejto fáze výroby rýchlo rozmnožili ‚dobré‘ baktérie, ktoré potlačia ich rast. Medzi ‚dobré‘ baktérie zaraďujú vedci skupinu baktérií mliečneho kysnutia, najmä rody Lactococcus, Lactobacillus či Streptococcus. Spomedzi zlých mikroorganizmov môžu byť v surovom mlieku prítomné Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Listeria monocytogenes či zástupcovia rodov Salmonella a iných.
Výskum vedcov
Vedci z STU dlhodobo skúmajú, ktoré baktérie mliečneho kysnutia by proces kysnutia urýchlili a efektívnejšie ničili nežiaduce mikroorganizmy. Overujú vplyv rôznych bakteriálnych zmesí a rôznych typov baktérií z rodu laktokokov či streptokokov. „Pre nás vedcov je výzvou, aby sa bryndza mohla vyrábať tradične zo surového mlieka, bez akejkoľvek tepelnej úpravy, no zároveň bola bezpečná,“ povedal profesor Ľubomír Valík, ktorý výskumníkov na univerzite vedie.
Odborníci z STU sa snažia tiež vyrobiť probiotickú bryndzu, ktorá by spĺňala prísne podmienky na toto označenie. Ako probiotický možno totiž označovať len produkt obsahujúci dostatočné množstvo mikroorganizmov, pričom ich pozitívny účinok na zdravie konzumenta musí byť dokázaný klinickými štúdiami. Tím na STU aktuálne spustil aj nový projekt v spolupráci s partnermi z Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave a Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline na zvýšenie bezpečnosti a kvality tradičných slovenských syrov.
Foto: ilustračné
- Naháňačka s políciou neďaleko Šale: Muž prevážal NELEGÁLNYCH migrantov!
- V Šali niekto ZNEUŽIL platobnú kartu: Polícia hľadá muža zo ZÁBEROV
- Pozor na ZMENY v prímestskej doprave: Dotknú sa aj cestujúcich zo Šale a okolia
- Poslancov Šale čaká rokovanie zastupiteľstva: TENTO program im pristane na stole
- Do mesta zavítal kus histórie: Šaľania obdivovali nádherné veterány, FOTO
- Získajte skvelý suvenír: Močenok spustí predaj unikátnej bankovky
- Odmena za cestu do práce na bicykli: Šaľanov čakajú chutné cykloraňajky
- Pozor na EXTRÉMNE teplo: V Šali môže byť až 36 STUPŇOV!
- Šaľanom sa cesta do práce na bicykli oplatila: Deň im spríjemnili chutné raňajky
- Osvieženie pred budovou úradu: KEDY je v prevádzke hmlová brána?
- Motoristov čakajú veľké ZMENY! Čo treba vedieť k NOVÝM tabuľkám s EČV?
- Štvorcové vlny sú postrachom dovolenkárov: Keď ich uvidíte, berte nohy na plecia
- Opätovný návrat RESPIRÁTOROV: Tejto skupine ľudí to Mikas odporúča už TERAZ!
- TÝŽDENNÝ HOROSKOP astrologičky Valiky: Čo čaká niektoré znamenia vo ŠTVRTOK?
- Policajti spustili ŠPECIÁLNU AKCIU: Môžu vás zastaviť a preveriť vaše vedomosti!
- NEŠŤASTIE na známej vodnej nádrži: 11-ročné dievča zmizlo pod hladinou, stále po ňom pátrajú
- Slovensko sužuje SUCHO, vodohospodári odkazujú: ZÁKAZ polievania záhrad a umývania áut!
- TAKTO sme ju už dlho nevideli: Čaputová sa nahodila do šiat a OČARILA aj Macrona! FOTO
- Na Slovensko mieria SILNÉ búrky, prerušia extrémne horúčavy: Kedy udrú? + PREDPOVEĎ
- VAROVANIE pred krúpami a búrkami: Ktoré okresy zasiahnu a kde hrozí POVODEŇ?
- Hygienici si posvietili na kúpaliská a jazerá: Ktorým vodným plochám sa treba VYHNÚŤ oblúkom?
- Na Slovensko mieria búrky: KEDY a KDE udrie prudký lejak a vetrisko?
- Osobná spoveď prvej dámy Ukrajiny: Dávame si PAUZU, šokovala Zelenského žena
- MRAZIVÉ VIDEO z Egypta: Ženu (†68) napadol ŽRALOK, útok neprežila
- Slovensko sužuje SUCHO, vodohospodári odkazujú: ZÁKAZ polievania záhrad a umývania áut!
- Za cestovanie vlakom si PRIPLATÍME: Ako sa menia známe zľavy a čo sa ruší?
- Od 1. júla sa ZVÝŠILO životné minimum: Ktoré dávky a príspevky to ovplyvní?
- Matovič AVIZOVAL dobré správy: Prišiel na tlačovku a TAKTO obhajoval svoj balíček
- Na Slovensko mieria SILNÉ búrky, prerušia extrémne horúčavy: Kedy udrú? + PREDPOVEĎ
- Niektoré tabakové výrobky možno zmiznú z pultov: Európska komisia chce úplný ZÁKAZ