
Bryndza je naše biele zlato: Zdravá je vďaka ovčiemu mlieku a dobrým baktériám
Že je bryndza nie len chutná ale i zdravá, Slováci dobre vedia. Jej prospešné účinky na náš organizmus teraz potvrdili aj vedci, ktorí ju skúmajú.
Bryndza je naše biele zlato: Zdravá je vďaka ovčiemu mlieku a dobrým baktériám
Že je bryndza nie len chutná ale i zdravá, Slováci dobre vedia. Jej prospešné účinky na náš organizmus teraz potvrdili aj vedci, ktorí ju skúmajú.

Bryndza je bielym zlatom, ktoré je prospešné pre zdravie človeka. Potvrdzujú to aj vedci zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, podľa ktorých ju zdravou robia nielen baktérie mliečneho kysnutia, ale aj samotné ovčie mlieko.
Zdravé ovčie mlieko
„Podľa analýz má aj samotné ovčie mlieko dvojnásobne viac vápnika ako kravské mlieko a vyšší je aj obsah minerálov (draslíka, fosforu) a vitamínov (A, B12, biotínu, kyseliny pantoténovej a vitamínu D, ktorého je štvor- až päťnásobne viac). Ovčie mlieko patrí tiež medzi významné zdroje mastných kyselín,“ informovala hovorkyňa STU Andrea Settey Hajdúchová.
Slovenská bryndza
Slovenská bryndza podľa záznamu o chránenom zemepisnom označení registrovanom Európskou komisiou obsahuje viac ako 50 percent ovčieho syra a môže sa produkovať po celý rok. Mimo sezóny sa na výrobu požíva sudovaný ovčí syr, konzervovaný za pomoci soli v drevených súdkoch v chlade. „Vzhľadom na to, že baktérie mliečneho kysnutia zvyčajne neznášajú vyššie koncentrácie soli, aj počas tohto procesu dochádza k ich odumieraniu spolu s patogénnymi baktériami,“ uviedla Settey Hajdúchová. Ako podotkla, poľská bryndza podhalaňská musí mať až viac ako 60 percent ovčieho syra a môžu ju vyrábať len od mája do septembra.
Výroba bryndze
Tradične sa bryndza vyrába zo surového ovčieho mlieka, ktoré môže, ale nemusí byť podľa Tatiany Mančuškovej z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU zdrojom nežiaducich mikroorganizmov. „‚Dobré‘ baktérie mliečneho kysnutia svojím rastom a metabolickou aktivitou spotrebúvajú živiny nevyhnutné pre rozvoj ‚zlých‘ mikroorganizmov, a takto ich ničia. Zjednodušene možno povedať, že na to, aby dobro zvíťazilo nad zlom, treba zabezpečiť správne podmienky, čo je predmetom nášho skúmania,“ vysvetlila.
Dôležité dobré baktérie
Bryndza vzniká zrážaním ovčieho mlieka pomocou syridla a následným kysnutím, počas ktorého sa rozmnožuje prirodzená mikroflóra. Keďže surové mlieko môže byť podľa vedcov zdrojom nežiaducich mikroorganizmov, je dôležité, aby sa v tejto fáze výroby rýchlo rozmnožili ‚dobré‘ baktérie, ktoré potlačia ich rast. Medzi ‚dobré‘ baktérie zaraďujú vedci skupinu baktérií mliečneho kysnutia, najmä rody Lactococcus, Lactobacillus či Streptococcus. Spomedzi zlých mikroorganizmov môžu byť v surovom mlieku prítomné Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Listeria monocytogenes či zástupcovia rodov Salmonella a iných.
Výskum vedcov
Vedci z STU dlhodobo skúmajú, ktoré baktérie mliečneho kysnutia by proces kysnutia urýchlili a efektívnejšie ničili nežiaduce mikroorganizmy. Overujú vplyv rôznych bakteriálnych zmesí a rôznych typov baktérií z rodu laktokokov či streptokokov. „Pre nás vedcov je výzvou, aby sa bryndza mohla vyrábať tradične zo surového mlieka, bez akejkoľvek tepelnej úpravy, no zároveň bola bezpečná,“ povedal profesor Ľubomír Valík, ktorý výskumníkov na univerzite vedie.
Odborníci z STU sa snažia tiež vyrobiť probiotickú bryndzu, ktorá by spĺňala prísne podmienky na toto označenie. Ako probiotický možno totiž označovať len produkt obsahujúci dostatočné množstvo mikroorganizmov, pričom ich pozitívny účinok na zdravie konzumenta musí byť dokázaný klinickými štúdiami. Tím na STU aktuálne spustil aj nový projekt v spolupráci s partnermi z Výskumného ústavu potravinárskeho v Bratislave a Výskumného ústavu mliekarenského v Žiline na zvýšenie bezpečnosti a kvality tradičných slovenských syrov.
Foto: ilustračné
- Po dvojročnej prestávke sú späť: Večianske slávnosti lákajú na bohatý PROGRAM
- Boj proti neprispôsobivým občanom: Vysedávali na múriku, mesto ho zrušilo
- Večianske slávnosti sa blížia: Preštudujte si KOMPLETNÝ PROGRAM
- Primátor Šale bez servítky: Štát vyberá peniaze zo samospráv ako z BANKOMATU, tvrdí
- Kaštieľ sprístupnia návštevníkom: Tento PROGRAM nás čaká počas Dní otvorených dverí
- Obľúbená atrakcia opäť víta návštevníkov: Dom ľudového bývania je OTVORENÝ
- Hádzanárky Šale prekvapenie nedopustili: Proti Stupave vybojovali BRONZ
- VÝSLEDKY veľkého prieskumu: Ako Šaľania hodnotia kvalitu služieb v meste?
- Deti sa môžu vyšantiť na Majku aj dopravnom ihrisku: TAKTO sú otvorené pre verejnosť
- Rodák zo Šale bol spolustaviteľom Eiffelovky: Ján Čiernihaus by mal 180 rokov
- Blonďavá bitkárka z virálneho videa PREHOVORILA: Všetko bolo inak, prvý úder dal muž!
- KTO sa nadrie v práci najviac? Zoznam 10 najväčších MAKAČOV. Ste medzi nimi?
- Európa hlási prvé prípady OPIČÍCH KIAHNÍ: Ako sa vírus šíri? POZOR na tieto príznaky!
- TÝŽDENNÝ HOROSKOP astrologičky Valiky: Komu sa začne KONEČNE dariť?
- CIKÁTE v sprche? Nerobte to! Môžete si spôsobiť dva veľké PROBLÉMY
- SVET O SLOVENSKU: Brutálnu bitku modeliek v Bratislave už rieši britský bulvár
- Česko SPRÍSŇUJE pravidlá pre utečencov z Ukrajiny: KEDY nebudú mať nárok na dávky?
- Pri mori LACNEJŠIE než na Slovensku: TOP 3 DESTINÁCIE pre rok 2022, kde ušetríte
- Brutálne VIDEO dvoch blondín v nočnej Bratislave: Lietali päste, príčesky a SILIKÓNY!
- ČUDNÝ žltý prach "terorizuje" celé Slovensko: Nie je to piesok zo Sahary! Máme sa BÁŤ?
- KTO sa nadrie v práci najviac? Zoznam 10 najväčších MAKAČOV. Ste medzi nimi?
- TÝŽDENNÝ HOROSKOP podľa Valiky: Koho čakajú dni plné lásky a komu hrozí ROZVOD?
- Slováci opäť sadli na lep podvodnému internetovému obchodu: Tu radšej NENAKUPUJTE!
- Prvý prípad opičích kiahní pár kilometrov od Slovenska: Muž má VYRÁŽKY a príznaky chrípky!
- Bolt zavádza TVRDŠIE PRAVIDLÁ: Kolobežka neodvezie každého a na jazdu po drinku zabudnite
- Ďalší MŔTVY svedok v drogovej KAUZE, v ktorej figurovala aj Plačková: Našli ho obeseného!
- CIKÁTE v sprche? Nerobte to! Môžete si spôsobiť dva veľké PROBLÉMY
- ŠOKUJÚCE odhalenie Ukrajincov: Putin pred 2 mesiacmi prežil pokus o atentát!
- NEČAKANÁ správa: Hamšík oznámil to, čo nechcel POČUŤ žiadny slovenský fanúšik!
- Muž sa otrávil domácou zaváraninou: Toxíny, ktoré ho zabili, si vypestoval sám