Zlatica Gregorová Rôzne Správy

Boj o pohotovosť pokračuje: Reakcia Ministerstva zdravotníctva SR

Zdravotnú starostlivosť v Šali zabezpečuje jedna Lekárska služba prvej pomoci /LSPP/ pre deti a dorast a tá druhá je určená dospelým pacientom.

Ilustračný obrázok k článku Boj o pohotovosť pokračuje: Reakcia Ministerstva zdravotníctva SR
Foto: Zlatica Gregorová

Pohotovosť vyhľadá človek vtedy, keď sa necíti dobre a zároveň, ak je po ordinačných hodinách u jeho lekára. S tou šalianskou opäť plánujú zmeny.

Pohotovosť v Šali vykonáva dôležitú úlohu v oblasti zdravotníckej starostlivosti obyvateľov mesta. V poslednom čase ale prichádzajú snahy o jej zrušenie. Len počas uplynulého roka sa otázka zrušenia pohotovosti v meste stala hlavnou témou viacerých rokovaní. Občania Šale dokonca spísali petíciu a adresovali ju ministrovi zdravotníctva, poslancom NR SR, ako i predsedovi a zastupiteľstvu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Vedenie mesta i NSK sa vyjadrili v tom zmysle, že je nutné túto zdravotnícku starostlivosť v každom prípade zachovať.

Najnovšie sa a vody opäť rozvírili, keď Ministerstvo zdravotníctva SR s jeho ministrom Tomášom Druckerom oznámili opätovné rušenie LSPP. V novom návrhu je 51 miest Novej pohotovosti dospelých a 45 miest Novej pohotovosti pre deti a dorast. No so Šaľou sa tu nepočíta. Či je toto rozhodnutie ministra nemenné a či vedenie mesta podnikne kroky za jej zachovanie, na to sme opýtali priamo na Ministerstve zdravotníctva SR.

Stanovisko Ministerstva zdravotníctva SR

„…Organizátor pevnej pohotovosti môže zriadiť doplnkovú pohotovostnú službu podľa potrieb a dopytu z regiónov. Zatiaľ je predčasné hovoriť o konkrétnych bodoch doplnkovej pohotovostnej služby, ich zriadenie bude na organizátorovi pevnej siete. Rezort pripravil návrh pevnej siete 96 bodov pohotovostných ambulancií, ktorý bol prerokovaný s vyššími územnými celkami. Dostupnosť navrhovanej novej pevnej siete je na 98 percent do 30 minút. To znamená, že 98 % obyvateľov bude mať pohotovostnú službu k dispozícii do 30 minút. Pri zmenách zohľadňujeme a budeme zohľadňovať potreby pacientov, návrhy odbornej verejnosti, ako aj vyšších územných celkov, nakoľko chceme, aby konečné riešenie bolo výsledkom odborného a spoločenského konsenzu,“ informuje hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Nový návrh musí prejsť ešte viacerými pripomienkami. Podľa slov Zuzany Eliášovej, ak sa niektoré miesto v pevnej sieti nenachádza, organizátor ho ešte môže pokryť doplnkovou ambulantnou pohotovostnou službou v danom okrese a pohotovosť by tak ostala zachovaná.

Mesto hovorí, áno pohotovosti

Primátor mesta Šaľa má na vec jasný názor. Podľa jeho vyjadrenia sa mesto naďalej bude usilovať o zachovanie pohotovosti v Šali. Ak by hrozil jej zánik, o jej ďalšiu existenciu sa postará VÚC. Tá by ju potom mala vo svojej réžii.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM