Zlatica Gregorová Správy

Blížiace sa sviatky rajom dlhoprstých: Jedenásť prikázaní od šalianskej polície

Pred Vianocami je v obchodoch aj uliciach čoraz väčšia tlačenica. Ľudia nakupujú a často si popri veľkom zhone nedávajú pozor.

Ilustračný obrázok k článku Blížiace sa sviatky rajom dlhoprstých: Jedenásť prikázaní od šalianskej polície
Foto: Zlatica Gregorová

Kabelky voľne pohodené v nákupných košoch či pánske peňaženky v zadnom vrecku nohavíc, sú častým terčom dlhoprstých. Aby ste predišli počas sviatkov nepríjemnostiam, je dobré im predchádzať. Aj šalianskym mestským policajtom záleží na tom, aby ste Vianoce aj nový rok prežili v zdraví a bez ujmy na majetku. Informovali nás o tom, čo treba robiť, nech sa nestanete terčom zlodejov.

Ostražitosť

Mestská polícia v Šali v súvislosti s nadchádzajúcimi vianočnými sviatkami upozorňuje občanov, aby boli obzvlášť ostražití a všímali si ľudí, ktorí sa pohybujú v ich tesnej blízkosti. Niektorí páchatelia idú zámerne až do blízkosti človeka, ktorý si ani nevšimne, že ho okradli. Toto obdobie sa vyznačuje zvýšenou aktivitou vreckárov a zlodejov,“ informuje Mestská polícia Šaľa.

Nekalé praktiky

Podľa šalianskych policajtov majú zlodeji naporúdzi mnoho rafinovaných trikov. Robia ich tak, že to často vôbec nezbadáte. Praktiky zlodejov sú rôzne. Ako policajti priblížili, konajú chvatne a dobre si vyberajú svoje obete podľa veku i toho, do akej miery sa im vedia ubrániť. Taktiež sledujú, kadiaľ vedie kamerový systém aj to, ako rýchlo budú môcť utiecť z miesta činu.

„Skúsený vreckár vie kabelku, či vrecká prehľadať v priebehu niekoľkých sekúnd. Vreckoví zlodeji sa zamiešajú medzi dav a pozorne sledujú situáciu, všímajú si, akým spôsobom kto platí, akú má hotovosť v peňaženke, kam si peňaženku po zaplatení odloží, poprípade, či nie je v podnapitom stave,“ prezrádzajú šalianski mestskí policajti.

Dobrý pozor

Podľa našich policajných príslušníkov, zlodeji využívajú najmä ľudí s veľkým obnosom peňazí. V predsviatočnom čase, vplyvom nákupnej horúčky, stratia obozretnosť a tak sú ľahko napadnuteľní. Okrádači väčšinou nepracujú sami, ale v tandeme či skupine. Treba si tak dávať veľmi dobrý pozor na cennosti, peniaze, mobilný telefón a pod. Keďže policajti nemôžu byť všade, musí sa o seba postarať v prvom rade každý sám a potom hneď volať políciu.

Volajte 158, 159

V prípade okradnutia okamžite kontaktujte MsP na t.č. 158 alebo 159.

„Na základe nadchádzajúcich vianočných sviatkov a uvedeného rizika Mestská polícia v Šali zvýši počet hliadkujúcich policajtov v blízkosti nákupných stredísk. Veríme, že uvedené opatrenia prispejú k pokojnému prežitiu predvianočných nákupov a sviatkov. Prajeme Vám krásne a pokojné prežitie vianočných sviatkov, príjemnú atmosféru v kruhu blízkych, šťastie a lásku po celý Nový rok 2020," dodáva kolektív MsP Šaľa.

Policajné jedenástoro

Aby vám vianočné sviatky nepokazili zlodeji, MsP Šaľa odporúča dodržať tieto odporúčania:

  1. Na verejnosti neukazujte väčší obnos peňazí, radšej používajte platobné karty. Karty nemajte uložené spolu s PIN kódom.
  2. Pozor na tlačenie sa v rade alebo vtedy, keď do človeka niekto „náhodne“ vrazí. Tašky a ruksaky s peniazmi alebo dokladmi by nenoste na chrbte.
  3. Peňaženku, mobil alebo doklady si tiež nenechávajte na ľahko dostupných miestach, napríklad v zadnom vrecku nohavíc, vo

vrecku kabáta, na vrchu kabelky alebo nákupnej tašky. Nemali by ostať ani v odevoch, ktoré si ľudia prevesia cez nákupný vozík.

4. Tašky si neodkladajte k nohám, oči a najlepšie aj ruky majte na uzáveroch kabeliek alebo tašiek.

5. Páchatelia väčšinou využijú vašu nepozornosť v obchode, v reštaurácii, na ulici a v prostried­koch MHD.

6. V obchode si peňaženku a mobilný telefón neodkladajte na pult alebo do nákupného košíka.

7. Nechoďte v tesnej blízkosti tmavých vchodov do domov, rohov a zaparkovaných áut, môže tam na vás niekto striehnuť.

8. Odmietajte ponuky na ulici od podozrivých pouličných predajcov.

9. Neotvárajte cudzím ľuďom.

10. Zvýšte tiež ostražitosť, ak vás niekto zastaví s otázkou na čas či cestu, alebo vás požiada o rozmenenie peňazí. Môže ísť len o snahu o odlákanie pozornosti.

11. Auto nie je výkladná skriňa.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM