Zlatica Gregorová Šport

Blíži sa leto, prichádza čas na vodu: Čo tak kanoe, či windsurfing?

Súčasné tropické teploty dávajú tušiť, že čas prázdnin a letných dovoleniek je tu čoby kameňom dohodil. Vodní fajnšmekri už vyťahujú plavky.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa leto, prichádza čas na vodu: Čo tak kanoe, či windsurfing?
Zdroj: TASR

Počas voľných dní dávame prednosť okrem túlaní sa po pamiatkach, oddychovaniu, venovaniu sa svojim blízkym, aj rôznym športom. Ešte lepšie je, ak sú spojené s ochladzujúcou vodou a príjemným prostredím.

Voda, vietor a slnko vo vlasoch

Vodných fajnšmekrov v poslednom období pribúda čoraz viac. K tradičným športom, ktoré si môžete vyskúšať na vodnej ploche patrí elegantný jachting, ako i windsurfing, ktorý sa zrodil v Južnej Kalifornii, v 70 rokoch. Spája sa v ňom jachting so surfovaním. Okrem nich prichádzajú však i novinky. V Šali sa i týmto vodným športom a ich prevádzkovaniu venuje i Daniel Fülöp. Voda v tekutom i zamrznutom skupenstve je jeho vášňou. Viete, čím všetkým sa zaoberá? „Som bývalým učiteľom telesnej výchovy. Začal som podnikať a samozrejme ma to ťahalo k športu. V zime požičiavam lyže a v lete sa zase venujem kajakom a kanoe.“

Večianska pláž je ich srdcovkou

Svoju domovskú pôdu majú na Večianskej pláži. Tam ich môžete stretnúť za priaznivého počasia a odviezť sa na kanoe alebo kajaku po Váhu. Ak však nebývate priamo v Šali, na objednávku Vám loďky privezú. Cestujú najčastejšie do Nitry, ale i Komárna, na bratislavskú Kuchajdu alebo do Piešťan. Teda všade tam, kde sú v blízkosti vodné plochy. V praxi sa venuje zaúčaniu budúcich surferov, kajakárov, či kanoistov. Okrem týchto druhov praktizujú i ďalšie druhy vodných športov. „Paddle boarding je dlhá doska s pádlom, pomocou ktorého sa jazdec premiestňuje po vodnej hladine. Zaoberáme sa i windsurfingom, čo má však veľmi špecifické kritériá. Okrem slnečného počasia vyžaduje i vhodný vietor. A samozrejme, podstatný je surferov vzťah k vode a samotnej lodi,“ hovorí Daniel Fülöp.

Súčasťou vodnej záľuby a zároveň pracovnej náplne je i organizovanie vodných túr po vodných tokoch. Tie si môžu objednať rodiny, školy, či firmy. Cenu za jej absolvovanie si dohodnete s prepravcom. Ak však zavítate na Večiansku pláž, za plavbu na kanoe alebo kajaku zaplatíte 5 eur za osobu a hodinu. Ak vás príde viac ako dosť, môžete získať aj skupinovú zľavu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM