Zlatica Gregorová Kultúra

Blíži sa Deň Zeme: Ako ho oslávia v našom okrese?

22. apríla sa každoročne konajú aktivity na skrášlenie svojho okolia. I teraz sa do nich budete môcť zapojiť aj vy.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa Deň Zeme: Ako ho oslávia v našom okrese?
Foto: Zlatica Gregorová

Mohli by ste pomôcť životnému prostrediu a zhlboka sa nadýchať čerstvého vzduchu. Do boja za čistotu a ochranu našej Zeme sa niektoré dediny pustia aj skôr. V Šali a v Trnovci nad Váhom tak urobia okolo 20. apríla.

Sadiť bude aj primátor

V Šali tento sviatok oslávia prácou. Zúčastniť sa budú môcť rôzne vekové kategórie. Mesto sa zazelená množstvom čerstvo vysadených listnáčov aj ihličnáčov a sadiť bude aj sám primátor Jozef Belický. „Deň Zeme patrične oslávi aj mesto Šaľa! V piatok 20. apríla 2018 pribudnú v Šali nové borovice a lipy. S vysádzaním pomôže aj primátor Šale Mgr. Jozef Belický a niektorí zamestnanci úradu. Pri výsadbe budú asistovať aj deti zo šalianskych materských škôl, ktoré oživia priestor pred MsKS aj svojimi tematickými kresbami. Každá škôlka bude mať vyčlenenú plochu aj na vytvorenie umeleckého diela z prírodných materiálov ako sú šišky, lístie či konáre,“ povedala nám hovorkyňa Mesta Šaľa Erika Kollerová. Každý malý pomocník dostane od mesta aj malý darček.

Ako hovorkyňa dodala, stromčeky by vraj mali pribudnúť v nasledovných lokalitách: v okolí MsKS v Šali, na Dolnej ulici smerom na Vlčany, na ul. P. Pázmánya, na detskom ihrisku na Rímskej ul. a v okolí COV vo Veči.

Pridá sa i Šaľa – Tvoje mesto

Členovia OZ Šaľa – Tvoje mesto sa tejto aktivite venujú už nejaký čas. „Čistíme tri soboty po sebe, vždy v tej časti brehov, kde sa nachádzajú kontajnery, čiže minulá sobota v mestskej časti 1 brehy Váhu, pri supermarkete, dopravný most, v túto sobotu v Lesoparku, lebo ten je v mestskej časti 2 a tam budú kontajnery a 21. apríla v sobotu budeme v mestskej časti 3, brehy vo Veči. Vždy začíname o 9.30 hod., tento týždeň 14. apríla 2018 sa stretávame v Lesoparku pri Hojdačkách,“ prezradil Róbert Andráši.

O deň neskôr, 21. apríla 2018 sa do podobných aktivít pustia opäť. Ako nám ozrejmil predseda združenia Róbert Andráši, o bohatý program a skvelú náladu nebude núdza. "21. apríla 2018 budeme čistiť pri bývalom Hepaji. Pripravíme aj guláš. O 12:00 hod. prídu v aj učitelky zo škôl s deťmi., napr. zo ZŠ Ľ. Štúra Zita Zatková, učiteľka s deťmi zo svojej triedy a ich rodičmi,“ informoval nás predseda OZ Šaľa – Tvoje mesto Róbert Andráši. Ako dodal, všetci účastníci dostanú rukavice a vrecká na smeti a ako poďakovanie im podarujú tričko s logom Šaľa – Tvoje mesto.

Trnovčania neostanú bokom

Aj Obec Trnovec nad Váhom v spolupráci s členmi komisií pri obecnom zastupiteľstve sa rozhodla zorganizovať podujatie „Vyčistime si svoju obec“. Usporiadajú ho pri príležitosti Dňa Zeme.

„Zraz účastníkov je 21. apríla 2018 o 9.00 h. pri budove obecného úradu. Každý dobrovoľník dostane rukavice a vrecia,“ informujú organizátori. V rámci tejto aktivity v obci zasadia pamätný strom. Všetci, ktorí svojou snahou prispejú ku skrášleniu obce sa budú môcť občerstviť v Miestnom kultúrnom stredisku. Ako organizátori podujatia uvádzajú, „toto podujatie môžete podporiť aj tým, že si upracete okolie svojho domu, bytu alebo prevádzky. Aj takto prispejete k skrášleniu našej obce a pomôžete životnému prostrediu.“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM