Peter Štrbo Rôzne

Blíži sa čas zabíjačiek

Pred domácou zabíjačkou by ľudia nemali zabudnúť na povinnosť nahlásiť ju príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe.

Podľa zákona o veterinárnej starostlivosti totiž možno ošípané zabíjať u chovateľa na súkromnú domácu spotrebu iba za podmienky, že bolo zabíjanie zvierat nahlásené. Následne tiež treba zabezpečiť odobratie vzorky na testovanie na prítomnosť svalovca (trichinelou).
Týmto krokom sa má zabrániť možnému nakazeniu sa ľudí svalovcom, ktoré môže byť smrteľné. „V ostatných rokoch sa vyskytlo niekoľko prípadov tejto choroby u ľudí, ktorí uvádzali, že konzumovali surovú klobásu, tepelne neopracované mäso, údené mäso a iné tepelne neopracované výrobky práve z domácich zabíjačiek,“ informuje na svojej webovej stránke Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR. Títo pacienti mali teplotu okolo 39 stupňov, bolesti brucha, svalov a kĺbov, bolesti hlavy, zvracanie a hnačku.
Domácu zabíjačku treba nahlásiť príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe najneskôr jeden pracovný deň vopred v čase do 15.00 h. Využiť pritom možno nielen písomnú formu, ale aj telefón, e-mail či fax. Odobratie vzorky zabezpečuje chovateľ respektíve mäsiar sám. Vzorky sa následne musia doručiť na miesto zvozu vzoriek zriadeného veterinárnou a potravinovou správou. Chovateľ za vyšetrenie vzorky neplatí.
Mäso jatočnej ošípanej z domácej zabíjačky alebo jeho časti s vnútornými orgánmi, ktoré nie sú tepelne opracované môže byť použité pre domácu spotrebu po troch pracovných dňoch od doručenia vzorky na miesto zvozu. „Teda ak chovateľ po domácej zabíjačke, ktorá bola počas víkendových dní, doručil vzorku na určené miesto zvozu, v najbližší pondelok a do štvrtka toho istého týždňa mu nebol oznámený pozitívny nález svalovca zistený laboratórnym vyšetrením, môže použiť tepelne neopracované výrobky z domácej zabíjačky na svoju spotrebu,“ uvádza ŠVPS SR.
Najrizikovejším produktom z pohľadu možného nakazenia sa svalovcom je tradične vyrábaná domáca klobása zaúdená studeným dymom. Tepelné opracovanie živočíšnych produktov, prípadne ich ošetrenie zodpovedajúcim zmrazením spoľahlivo totiž likviduje pôvodcu trichinelózy.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM