Zlatica Gregorová Rôzne

Blíži sa čas výbušných petárd: Prinášame RADY majiteľom psov k pokojným oslavám

Po vianočných sviatkoch sa ľudia chystajú na vítanie nového roka. Posledný silvestrovský deň môže byť ťažký pre ľudí i zvieratá.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa čas výbušných petárd: Prinášame RADY  majiteľom psov k pokojným oslavám
Zdroj: TASR

Aby ste v radosti a pohode strávili prichádzajúce koncoročné oslavy aj so svojimi domácimi maznáčikmi, ponúkame vám niekoľko overených rád od našej spolupracovníčky z OZ Zatúlené psíky Šaľa p. Kaji.

Ako sa psy a iné zvieratá cítia pri vybuchovaní petárd?

„SILVESTER – čas osláv, predsavzatí, vítanie Nového roka! Party time. Taký je Silvester pre nás, veľký žúr. Pre zvieratá je to peklo. Desiatky, stovky, tisíce z nich doplatia na naše oslavy životom. Vtáčiky, divá zver, netopiere, psy, mačky… Pre ne je to začiatok vojny. Predstavte si nálety, padajúce bomby, ten strach o život, ktorý prežívali naši predkovia počas vojny, keď vedeli, že padajú bomby, že v každej sekunde môže prísť ich koniec."

A čo je podľa vás najlepšie urobiť pre pokoj majiteľa i chlpáča?

„Naša rada, ako sa postarať a ochrániť psíkov je veľmi jednoduchá. Ostaňte s nimi doma, vezmite ich dnu. Psíci trpia často záchvatmi paniky, nechápu, nevedia čo sa deje a sú doslova paralyzovaní strachom – potrebujú pocit bezpečia, istoty. Ten im dodá majiteľ a známe prostredie. Silvester a 1.január sú veľmi smutné dni, plné zúfalých volaní o pomoc, keď psíci preskočia ploty, vylomia dvere, vytrhnú sa z vodidla a bežia v panike pod kolesá áut, do lesa, medzi ulicami až do neznáma v strachu o život. Veľa z nich sa už domov nikdy nevráti. Preto, ak máte svojho psa radi, odolajte silvestrovským lákadlám a oslavujte s ním doma.“

Je vhodné použiť tablety na upokojenie zvierat alebo radšej nie?

„Čo sa týka chémie, napchať psíka tabletkami na upokojenie a nechať ho doma určite neodporúčame. Môže to dopadnúť ešte horšie. Chronicky známy SEDALÍN, ktorý vám vie vydať veterinár je asi najväčším zlom. Každý z nás mal aspoň raz katastrofický sen, v ktorom chcel utiecť, uniknúť a nohy ho neposlúchali…budíme sa vtedy strhaní a spotení, aká to bola nočná mora. Tak účinkuje Sedalínová pasta na zvieratá. Vnímajú, cítia hrôzu a paniku, ale sú paralyzované, neschopné pohybu a prežívajú hotové muky."

Čo by ste teda odporúčali psíčkarom v čase bujarých osláv v okolí ich domu?

„Odporúčame skôr difuzéry alebo feromónové obojky na upokojenie, alebo, ak to už musí byť, pastu Sileo, ktorá funguje na celkom inom princípe a upokojí psíka skutočne zvnútra. Zvieratá veľmi dobre reagujú aj na homeopatiká, a hoci časť verejnosti neverí účinkom homeopatík, máme s nimi skutočne veľmi dobrú skúsenosť. Rescue kvapky alebo globulky sú tiež možnosťou ako vášmu psíkovi uľaviť. Pomôže aj viazanie šatky špeciálnym spôsobom, aby sa psík cítil byť chránený (princíp podobný akupunktúre alebo masážam, tlak sa vyvíja na určité body)."

Vaša špeciálna rada na záver?

„Dávajte na svojich štvornohých miláčikov pozor. Venčite na krátkom pevnom vodidle, nie flexi. Dbajte na pevný a nie voľný obojok alebo dobre sediaci postroj. Vezmite si cez silvestrovskú noc zvieratká k sebe, ostaňte s nimi doma, ubezpečte sa, že sa im nič nestane. Odvďačujú sa vám za to dennodenne po celý rok. Tak teda, PF 2019, nech je šťastný a veselý!“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM