Zlatica Gregorová Rôzne

Archívne dokumenty o Nežnej revolúcii: Ako zaznamenali udalosti v Šali?

Dôležité písomnosti skrývajú rôzne zaujímavé informácie. Viaceré poskytujú autentický obraz o zmene v spoločnosti.

Ilustračný obrázok k článku Archívne dokumenty o Nežnej revolúcii: Ako zaznamenali udalosti v Šali?
15
Galéria
Zdroj: Milan Pospiš

V dokumentoch Štátneho archívu Nitra, pracovisko Archív Šaľa a v Kronike mesta Šaľa sú zaznamenané vzácne informácie. Zápisnica z Mimoriadneho zasadnutia Mestského národného výboru (MsNV) a Miestneho výboru Národného frontu Slovenskej socialistickej republiky (MsV NF SSR) v Šali z 25. novembra 1989 uvádza, ako sa v tej dobe vysporadúvali s novou situáciou naši stredoškoláci.

Na gymnáziu

Zápisnica rady MsNV 1989 zo šalianskeho archívu informuje: “Najbúrlivejšie je na Gymnáziu. Niektoré kroky, čo prijalo vedenie školy, boli nesprávne. Okrem Urbana a Bošňáka všetci profesori mlčali. Vytvoril sa 36-členný koordinačný výbor, v ktorom nebola zväzácka organizácia. V triedach sa neučilo. V škole bola aj zástupkyňa OV SZM, ktorá vôbec nevystúpila v diskusii.“

Autobus

Zápisnica opisuje i ďalšiu situáciu, ktorá sa udiala v šalianskom gymnáziu, v súvislosti so spomínanou zástupkyňou. Ako uvádzajú historické dokumenty, predseda MsV SZM s. Pažitný na stretnutí v gymnáziu robil, čo mohol. V dokumente sa píše:„To, čo on zachraňoval, ona (zástupkyňa) pokazila tým, že sa ponáhľala na autobus.“

Podľa archívnej Zápisnice rady MsNV 1989 bola prijatá výzva na základe Rezolúcie III. V nej aktivisti ostro kritizovali útok policajtov na študentov, ďalej mali snahu upraviť školskú osnovu a zaoberali sa aj ekológiou v meste. Chystali pochod do Galanty. A najmä, potrebovali informácie.

Študenti požadujú viesť dialóg za účasti všetkých škôl a hovoriť o problémoch. Zatiaľ s nimi hovoria len vysokoškoláci. Ťažko už hovoriť s mládežou, keď oni už vedia čerstvé informácie z videokazety,“ približuje situáciu v Šali zápisnica šalianskeho archívu.

Z kroniky

Prelomové udalosti z roku 1989 pokračovali aj v nasledujúci rok 1990. Zmieňuje sa o nich aj Kronika mesta Šaľa. „Rok 1990 bol rokom zásadných politických a hospodárskych zmien po prevratných udalostiach „Nežnej revolúcie“, po 17. novembri 1989. Tak ako v hlavnom meste ČSSR v Prahe a hlavnom meste Slovenska v Bratislave, aj u nás v Šali začali prvé rozhodujúce kroky k odstráneniu politických a hospodárskych štruktúr rozpadnutej a skompromitovanej komunistickej spoločnosti,“ uvádza sa v kronike.

Výmeny

Tak, ako aj iných častiach našej krajiny, i Šaľania sa stretávali na podujatiach, ktoré iniciovala Verejnosť proti násiliu (VPN). Cieľom bola kritizovanie neprávostí, ktoré, podľa uvedených informácií, napáchala Komunistická strana počas 40 rokov. Tak aj vyzvali predstaviteľov bývalého režimu k odstúpeniu. Následne v podnikoch a verejných inštitúciách nastali zmeny na vedúcich pozíciách. „Zrušila sa v meste, ako aj v podnikoch, závodoch a organizáciách vedúca úloha jedinej samozvanej a totalitnej komunistickej strany. Ich predstavitelia museli pod nátlakom verejnosti opustiť svoje miesta a odovzdať politickú a hospodársku moc slobodne zvoleným novým funkcionárom,“ informuje Kronika mesta Šaľa.

Foto: ilustračné

Vo fotogalérii uvidíte novembrové udalosti ´89 na fotografiách a v tlači.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a budete mať vždy zabezpečený čerstvý prísun informácií zo Šale a okolia.

Nežná revolúcia ´89 v Šali: AKO o nej písala dobová tlač? FOTO
15
Galéria
Zdroj: Milan Pospiš , Štátny archív Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM