Zlatica Gregorová Rôzne

Archeológovia si dali zraz v Močenku: Pokračoval výskum na Kalvárii

Miesta, po ktorých chodievame, často skrývajú netušené poklady. Kedysi tam možno žili zaujímaví ľudia, alebo tam stáli stavby nevyčísliteľnej hodnoty.

Ilustračný obrázok k článku Archeológovia si dali zraz v Močenku: Pokračoval výskum na Kalvárii
Foto: Zlatica Gregorová

Na mnohé sa časom zabudne. O šťastí možno hovoriť v prípade, že sa o pôvod miesta či pamiatky začnú zaujímať odborníci.

Začali skúmať

To sa stalo i v Močenku. Na vŕšku v dedine stojí Kalvária. Kedysi tam vraj stál drevený kostolík, ktorý vznikol v 9. storočí. Nazvaný bol po sv. Klimentovi. Potom v dedine postavili nový kostol. Zvedavosť hlodala v obyvateľoch i vedení obce a tak sa v úrade rozhodli dať urobiť archeologický výskum. Prebiehal od roku 2008 do roku 2013. Archeológovia sa počas neho snažili nájsť základy pôvodného kostola, čo sa im však nepodarilo.

Rušivý signál

Nedávno sa kompetentní opäť zišli na Kalvárii, aby pokračovali vo výskume. Nájsť základy najstaršieho kostola v Močenku sa síce nepodarilo, ale našli okraj pohrebiska.

Odborný radca KPÚ Nitra Pavel Paterka nám o začiatkoch výskumu povedal: „Vlani na jeseň sme robili georadarový výskum na Kalvárii. Našim cieľom bolo nájsť základy kostola podľa indícií, že by sa tam mal nachádzať. Neskôr sme však zistili, že drvené kamenivo trošku rušilo signál zisťovacej sondy, čo sa prejavilo vo výsledkoch a teda sa nám potvrdilo, že tam žiadne základy nenájdeme. Tento priestor sme teda vynechali.“

Výskum teda pokračoval ďalej. Podľa Pavla Paterku sa pred pár týždňami odborníkom v metrovej hĺbke podarilo nájsť kontúry hrobových jám. Ako uviedol, dôležité je, že sa im počas 20 pracovných dní podarilo nájsť nielen hrobky. Zdokumentujú aj tri etapy pochovávania v týchto miestach.

Ako pre Šaľa24 odborník prezradil, v najstaršom hrobe našli už len kosti rozpadnuté na prach, kde bol nebohý uložený vo vystretej polohe a podarilo sa im nájsť i dvojhrob.

Hodnotný výskum

Nitriansky odborník uviedol, že aj tento archeologický výskum bol významný. „Našli sme dokopy 6 hrobov aj miesto, kde končí cintorín v okolí kostola. Zistili sme, že sa teda musíme vrátiť opäť ku kaplnke a tam pokračovať. Vo výplniach hrobových jám sme našli 20 kusov pravekých črepín, zdobenú keramiku a dokonca aj štiepaný kamenný nástroj z doby kamennej a niekoľko stredovekých nálezov z 13.-14. storočia,“ priblížil nášmu portálu Pavel Paterka.

Vrátia sa

Archeológovia využili čas a urobili aj zisťovaciu sondu v Kostole sv. Kríža v Močenku, kde by mal byť v krypte pochovaný biskup Kluch. Na toto miesto sa ešte v budúcnosti plánujú vrátiť.

Teraz spracujú výsledky z výskumu na Kalvárii a potom sa s vedením obce dohodnú, kedy budú pokračovať v hľadaní základov kostola.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM