Zlatica Gregorová Samospráva

Andrej Kiska sa stretol so starostami: Primátor Šale v návšteve vidí pozitíva

Príchod prezidenta do nášho mesta zanechal dojmy. Zavítal k nám v rámci návštev ďalších okresných miest.

Ilustračný obrázok k článku Andrej Kiska sa stretol so starostami: Primátor Šale v návšteve vidí pozitíva
7
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa

Počas svojho programu sa prezident Andrej Kiska stretol s primátorom mesta Šaľa Jozefom Belickým aj so starostami obcí nášho okresu. Okrem toho stihol navštíviť aj gymnazistov a taktiež aj náš významný chemický podnik.

9 starostov

Prezident SR sa v pondelok 4. marca 2019 porozprával aj s hlavami deviatich obcí- Diakovce, Dlhá nad Váhom, Hájske, Kráľová nad Váhom, Močenok, Neded, Trnovec nad Váhom, Selice, Vlčany a Žihárec a to v obradnej sieni šalianskej radnice. Spomenul pri tom kompetencie aj novinky, ktoré musia starostovia riešiť, napríklad aj údržbu chodníkov v zime, čo vraj spôsobuje poriadne problémy. „Vedelo sa, že to nebude možné, napriek tomu sa takéto zákony prijímajú a to nie je dobré. Vyvolávame tým len frustráciu medzi starostami a občanmi,“ po­vedal prezident.

Žalostné zdravotníctvo

Účastníci rokovania s prezidentom Kiskom prebrali aj nie práve ideálne fungujúce zdravotníctvo v našom meste a okrese. Riešenie starostovia veľakrát hľadajú sami, ak chcú pomôcť svojim občanom, napríklad zriaďujú sociálne taxíky. Žihárčanom obec zakúpila sanitku. „Auto sme kúpili ojazdené, ale vo veľmi dobrom stave. Je v ňom posteľ a má všetku potrebnú výbavu. Pacientov prevážame aj na liečenie, aj do nemocnice. Prevádzkovať bude túto službu organizácia,“ pri­blížil starosta Alajos Baranyai. Andrej Kiska na stretnutí spomenul aj negatívny stav s poľnohospodár­stvom v našom regióne, ktoré dáva prácu iba 2% obyvateľov.

A ako sa pozdávala prezidentská návšteva šalianskemu primátorovi Jozefovi Belickému? „Ten deň pre naše mesto považujem za výnimočný. Som presvedčený, že návšteva najvyššieho predstaviteľa Slovenskej republiky prispieva k upokojeniu príliš polarizovanej spoločnosti. Neustále týranie sa kotrmelcami „vysokej politiky“ nám v ničom nepomôže. Navštívil nás najvyšší predstaviteľ nášho milovaného Slovenska a ja si jeho návštevu vážim. Určite nie som sám.“

Úspechy aj problémy

Primátor nášho mesta sa, podľa vlastných slov, pochválil úspechmi, najmä nízkou nezamestnanosťou v meste i okrese i vhodnými podmienkami pre život výstavbou nájomných bytov. Jozef Belický však nezabudol ani na problémy, ktoré mesto neobchádzajú. „Hovorili sme o plavárni, ktorú nechceme nechať zavrieť, no veľa sme skloňovali najmä pojem zdravotníctvo. Prezident mal pochopenie pre náš problém a sám uznal, že „musí byť strašné čakať na sanitku, na pomoc hodinu a pol“. V súvislosti s protestujúcimi lekármi, ktorí odmietajú slúžiť na pohotovosti, ich cez médiá vyzval, aby mysleli v prvom rade na ľudí,“ skonštatoval primátor.

Významná udalosť

Podľa Jozefa Belického je návšteva prezidenta Andreja Kisku významnou udalosťou. „Vnímam to tak, že tá časť obyvateľstva, ktorá mu fandí, mala z toho radosť, že si všimol naše mesto, že sem prišiel a zaujímal sa o naše problémy. Aj keď priamy dosah na ich riešenie možno nemá, ale tým, že bude šíriť tieto myšlienky a hovoriť o nich na fórach, kde sa vyriešiť dajú – to má pre nás veľký význam. Bol som hrdý nie len na túto vzácnu návštevu, ale najmä na ľudí, na našich Šaľanov,“ skonštatoval primátor.

Andrej Kiska sa stretol so starostami: Primátor Šale v návšteve vidí pozitíva
7
Galéria
Zdroj: Mesto Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM