Zlatica Gregorová Kultúra

Amatérske divadlá sa stretnú v Močenku: Odštartujú postupovú súťaž „Na scénu“

V okrese Šaľa je množstvo kultúrnych spolkov a združení, ktoré svojou činnosťou tešia domáce publikum. Každý z nich má čo ponúknuť zo svojho umenia.

Ilustračný obrázok k článku Amatérske divadlá sa stretnú v Močenku: Odštartujú postupovú súťaž „Na scénu“
17
Galéria
Zdroj: TASR

Svoje umenie prezentujú nielen vo svojej dedine, ale aj v mestách na okolí aj v zahraničí. Výnimočnou súčasťou kultúrneho života je aj divadlo.

Dlhoročná tradícia

Tak, ako aj v Šali, i v Močenku sa divadelníctvu venujú s pôžitkom, rozdávajúc radosť svojmu publiku.

Divadlo Dominus existuje na scéne už viac ako 80 rokov a za ten čas si jeho predstavenia vychutnalo množstvo návštevníkov. Už onedlho v Močenku spustia krajskú postupovú súťaž a prehliadku neprofesionálneho divadla mladých a neprofesionálneho divadla dospelých Nitrianskeho kraja.

Vyhlasovateľom súťaže je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry SR a organizačne ho pripravilo Krajské osvetové stredisko v Nitre v spolupráci s obcou Močenok.

Podujatie sa bude konať od 26.-28. apríla 2019 v priestoroch močenského kláštora. Ako informujú organizátori divadelnej súťaže, ide najmä o „nadobúdanie vedomostí, rozvíjanie zručností a umelecko-odborný rast kolektívov a jednotlivcov prostredníctvom poznávania, realizácie a prezentácie umeleckej tvorby v oblasti divadla.“ Podľa Krajského osvetového strediska v Nitre je cieľom i prezentácia a konfrontácia umeleckej úrovne dospelých aj mládežníckych amatérskych divadelných súborov. Tie môžu nadobudnúť nové poznatky v rámci vzdelávacej časti podujatia a zvýšiť si tak svoju úroveň. Zároveň majú účastníci súťaže aj možnosť predstaviť sa pred verejnosťou aj odborníkmi z ich umenia.

Plejáda predstavení

V Močenku sa počas troch aprílových dní budú môcť priaznivci divadla potešiť aj zabaviť. Už 26. apríla 2019 sa bude od 10.00 – 14.00 hod. konať Divadelná dielňa. Od 15.00 do 15.40 hod. sa v močenskom kláštore predstaví Divadelný súbor Columba pri ZUŠ Ladislava Mokrého v Topoľčanoch s hrou NA MAREKA. Ako informujú organizátori, program bude pokračovať o 17. 00 hod. s predstavením Keď otvorím oči od DS Drim pri ZUŠ Rosinského v Nitre. Od 20.00 do 21. 10 hod., to bude nesúťažné predstavenie od tekovského Celkom malého divadla s hrou Manželská poradňa.

Sobota 27. apríl 2019 sa začne DS Drim pri ZUŠ Rosinského v Nitre a ich predstavením Za veľkým zošitom, ktoré sa začne o 10.00 hod. Od 13.00 hod. sa publiku ukážu členovia Stromu na ceste pri ZUŠ Levice a ich Netýka sa nás to? Deň zakončí DS Dopolósmej pri ZUŠ Rosinského v Nitre a ich 5 /príbehov/ so začiatkom o 18.00 hod.

Kto postúpi?

Posledný divadelný deň, 28. apríl 2019 si podľa informácií Krajského osvetového strediska v Nitre, môžete naplno vychutnať s troma predstaveniami. Prvé, v podaní Teatra Komika AeRTé – Mestského divadla Levice sa začne o 10.00 hod. a má názov Nebezpečná hra čiapočky s vlkom. O 12.30 vystúpi Mokré divadlo z Vrábľov a ich Premenou. Prehliadku umenia v rámci divadelného podujatia ukončí DS Divadelní panteri pri ZUŠ Rosinského v Nitre s hrou Holden a my, tí ďalší. O 16.30 hod. sa už súťažiaci aj verejnosť dozvedia, kto postúpi do celoštátnych prehliadok v Tisovci a Liptovskom Mikuláši.

V galérii si môžete pozrieť zábery z tohtoročného Vyhlasovania víťazov Esej Jána Johanidesa v Šali.

Foto: ilustračné

V Šali rozdali ceny z Esej Jána Johanidesa: Zišli sa talenty z celého Slovenska,
17
Galéria
Foto: Zlatica Gregorová / Zdroj: Mestská knižnica Šaľa
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM