Peter Štrbo Rôzne

Alkohol za volantom bude od septembra trestným činom

Vodiči, ktorí pri kontrole nafúkajú viac než jedno promile (0,476 mg/l), dopustia sa trestného činu. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke. Vynovená právna norma tiež posúva vekovú hranicu pre získanie vodičského preukazu skupiny B z 18 na 17

Vodiči jazdiaci pod vplyvom alkoholu budú mať od septembra sťaženú situáciu. Tí, ktorí pri kontrole nafúkajú viac než jedno promile (0,476 mg/l), dopustia sa trestného činu, za ktorý im bude hroziť trest odňatia slobody až na jeden rok. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorú 76 hlasmi schválili poslanci Národnej rady SR. Prísnejšie sa bude posudzovať aj recidíva. Ak niekto bude odsúdený za takýto trestný čin trikrát, príde o vodičský preukaz doživotne. Rovnaký trest dostane aj ten, kto pod vplyvom akéhokoľvek množstva alkoholu alebo inej návykovej látky spôsobí smrteľnú nehodu. V súčasnosti možno za takúto nehodu odobrať vodičské oprávnenie maximálne na desať rokov, u mladistvých na päť.

Zároveň bude platiť, že vodiči, ktorí počas piatich rokov trikrát spôsobia dopravnú nehodu alebo dvakrát sa u nich zistí požitie akéhokoľvek množstva alkoholu či inej návykovej látky, prídu o vodičské oprávnenie. Ak ho budú chcieť získať späť, musia nanovo absolvovať kurz v autoškole. Vynovená právna norma tiež posúva vekovú hranicu pre získanie vodičského preukazu skupiny B z 18 na 17 rokov. Až do dovŕšenia plnoletosti, najmenej však tri mesiace, môže viesť takýto vodič auto len za prítomnosti spolujazdca, ktorý má „vodičák“ minimálne desať rokov a počas jazdy ho musí mať pri sebe. Nesmie však byť pod vplyvom alkoholu či iných návykových látok. Vedenie vozidla bez kvalifikovaného spolujazdca sa bude považovať za závažné porušenie pravidiel cestnej premávky.

Novela rozširuje okruh dôvodov, pre ktoré sa držiteľ vodičského oprávnenia bude musieť podrobiť preskúmaniu zdravotnej či psychickej spôsobilosti či preskúšaniu odbornej spôsobilosti. Vodiči dôvodne podozriví z požívania alkoholu či návykových látok sa musia na základe rozhodnutia Policajného zboru podrobiť preskúmaniu svojej zdravotnej spôsobilosti u psychiatra. Ak sa u nich nezistí závislosť, tak absolvujú odborné poradenstvo u dopravného psychológa. Zavádza sa tiež inštitút doškoľovacieho kurzu. O jeho absolvovaní rozhodne polícia pri vodičovi, ktorý sa počas jedného roka dopustil troch závažných priestupkov, za ktoré dostal minimálne 60-eurovú pokutu. Rovnako vodič s maximálne dvojročnou praxou, ak spôsobí dva závažné priestupky alebo jednu dopravnú nehodu. Štatisticky práve takíto držitelia prvého vodičského oprávnenia zapríčinia 13 percent havárií. Právna norma po novom určuje dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti na diaľniciach a rýchlostných cestách, ktorá bude viazaná na dvojsekundový interval, pri autobusoch či kamiónoch pôjde o tri sekundy. Novela zvyšuje aj bezpečnosť chodcov a cyklistov na priechodoch. Vodič už po novom nebude mať možnosť predchádzať na priechodoch pre chodcov a cyklistov, ako aj bezprostredne pred nimi. Povinnosť vodiča dať prednosť chodcovi, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod, pričom ho nesmie ohroziť, sa po novom nebude vzťahovať na električky. Chodci jej budú musieť umožniť plynulý prejazd. Súčasné znenie legislatívnej normy umožňuje vodičom parkovanie na chodníkoch pri ponechaní 1,5 metra voľnej šírky v zónach, kde je inak zastavenie alebo státie nejakým spôsobom regulované. Po novom to už nebude možné. Ide napríklad o historické centrá miest, kde státie na chodníku hoci aj pri ponechaní predpísanej šírky nie je vhodné.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM