Peter Štrbo Rôzne

Aktivisti odhaľujú neprihlásených psov a pokračujú v prevencii

Členovia komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti spolu s aktivistami spojení v dobrovoľných hliadkach odhalili už viac ak 100 neevidovaných psov. Pokračuje sa aj v preventívnych akciách. Predseda komisie Peter Gomboš očakáva od

Peter Gomboš, poslanec MsZ a zároveň predseda komisie životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti na januárovom zasadnutí MsZ navrhol navýšiť plánovaný príjem v položke daň za psa z pôvodných 14 500 eur na 17 tisíc eur. „Pevne verím, že vďaka plánovaným aktivitám to bude ešte vyššia čiastka, akú navrhujem,“ uviedol poslanec ešte v januári. S odstupom času je zjavné, že jeho slová by sa mohli do bodky naplniť. Už niekoľko týždňov totiž dobrovoľné hliadky zložené z členov komisie a aktivistov prechádzajú rodinné domy v Šali, kontrolujú ich a spisujú si zoznam psov, ktorý potom porovnávajú so stavom evidovaných psov na MsÚ. Za krátku dobu takto odhalili už viac ako 100 neprihlásených psov. „K 24.2. sme spolu s aktivistami prešli 171 rodinných domov, ostáva nám ešte niekoľko ulíc a potom prejdeme na Veču. Podobným spôsobom sa bude postupovať aj pri panelákoch. Následne sa kompletný zoznam ešte raz porovná so skutočným stavom evidovaných psov a ak ani dovtedy majitelia psov nezaplatia, pošle sa im otvorený list do poštových schránok, kde ich mesto vyzve k plneniu si svojej povinnosti. Ak už nepomôžu ani všetky tieto opatrenia, prídu na rad sankcie,“ upozornil majiteľov psov Peter Gomboš.

[size=14]Na prvom mieste prevencia[/size]

Zber psích exkrementov je ďalšia veľmi dôležitá kapitola a väčšina psíčkarov si stále neuvedomuje jej dôležitosť. Nejde o nedostatok vreciek ani o snahu pritlačiť psíčkarov k múru a zaťažovať ich pokutami, predovšetkým ide o životné prostredie. Psíky v našom meste ročne zanechajú na sídliskách tony exkrementov, ktoré ostanú nepovšimnuté. Silnejú hlasy rodín s deťmi, že ich ratolesti sa nemôžu na voľných plochách „vyšantiť“ bez toho, aby to neskončilo s „voňavým“ prekvapením na topánkach či oblečení. Na druhej strane, uživila by sa však možno nová športová disciplína – slalom medzi psími výkalmi. Aktivisti pripravujú aj v tejto oblasti konkrétne kroky na šírenie osvety. Skupiny aktivistov budú 17. marca spolu s členmi komisie, príslušníkmi mestskej polície a žiakmi zo základných škôl chodiť medzi psíčkarov a dohliadať na plnenie ich povinností. „Kontrolovať sa bude či majú psíčkari zaplatenú daň za psa, či používajú vôdzku a či majú pri sebe sáčik na zber psích exkrementov,“ hovorí Peter Gomboš. „Ak si majiteľ plní svoje povinnosti, tak dostane obrázok smejka, usmievajúcu sa tvár čo nakreslili deti, ak nie, tak dostane od detí smutný úsmev. Okrem toho, že ľudia upozornenia v prítomnosti detí lepšie zoberú, pre samotných žiakov to bude mať výchovný rozmer,“ doplňuje ďalší z aktivistov Róbert Andráši.

[size=14]Psíčkarom chýbajú výbehy[/size]

Majitelia psov sa často sťažujú, že platia dane za psa, no nedostávajú žiadnu protihodnotu, podľa poslanca Gomboša si však možno neuvedomujú, že mestu vznikajú v tejto oblasti mnohé ďalšie náklady. „Netreba zabúdať, že mesto hradí odchyt psov, kastráciu či prispieva na chod útulku,“ uviedol Peter Gomboš. My len doplníme, že mesto umiestňuje ku košom určeným pre psíčkarov vrecká na zber psích exkrementov. Žiaľ, tieto vrecká sa často „stratia“ ešte predtým, ako sa k nim psíčkari dostanú. Komisia životného prostredia, verejného poriadku a bezpečnosti spolu s aktivistami však v tomto roku prišla s efektívnejším riešením. „Od začiatku marca si každý majiteľ prihláseného psa môže vyzdvihnúť na MsÚ 500 ks igelitových vreciek na zber psích exkrementov,“ doplnil predseda komisie. Mnohým psíčkarom zo Šale chýbajú v meste výbehy pre ich štvornohých miláčikov. „Ak bude spoločenská požiadavka, tak sa môžeme rozprávať aj o výbehoch. Vždy je všetko otvorené a v prípade potreby sme pripravení vážne sa zaoberať aj touto témou, majitelia psov však s nami musia komunikovať a plniť si svoje povinnosti. Potom naša komisia môže požadovať od vedenia mesta, aby z vybraných peňazí vyčlenilo prostriedky aj na výbehy, nehovorím teraz, že budú na každom sídlisku, ale vedeli by sme sa baviť o jednom v mestskej časti Veča a možno dvoch v Šali. Kým budem sedieť v tejto komisii, tak si vždy rád vypočujem konštruktívne podnety občanov, nebudem však prijímať pripomienky ako sa niečo nedá urobiť,“ povedal na záver Peter Gomboš.

Súvisiace články: [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.126726_Pri-zatajeni-psa-vam-hrozi-pokuta-165-eur]Pri zatajení psa vám hrozí pokuta 165 eur[/link] [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.125123_Ma-vas-sused-prihlaseneho-psa?-]Má váš sused prihláseného psa? [/link] [link=http://www­.sala24.sk/clan­ky?extend.83578_Ma­jitelia-psov-su-casto-neohladuplni.52]Ma­jitelia psov sú často neohľaduplní[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM