Peter Štrbo Rôzne

Ako vyriešiť bývanie bezdomovcov? Na stole je 6 možností

Mesto Šaľa pripravuje systémové riešenie problematiky azylového bývania bezdomovcov. V Šali ich podľa dostupných informácií žije približne 40 až 50. Na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa poslanci budú zaoberať šiestimi možnosťami riešen

Možnosti mesta v oblasti zabezpečenia ubytovania bezdomovcov sú v súčasnosti obmedzené. Ľudia bez domova môžu využívať útulok na Jazernej ulici a nocľaháreň na Partizánskej ulici. Útulok na Jazernej má celoročný charakter, jeho kapacita je 11 osôb. Nocľaháreň na Partizánskej je nízkoprahovým zariadením, ktoré má sezónny charakter a otvorené je od decembra do konca marca. Maximálna kapacita zariadenia je 15 osôb. **Obyvatelia okolitých domov v obidvoch prípadoch petičnou akciou protestovali proti umiestneniu zariadenia v danej lokalite. **Riešením súčasnej situácie by mala byť realizácia jednej zo šiestich alternatív, ktorými sa bude zaoberať najbližšie mestské zastupiteľstvo.

Prvá alternatíva uvažuje len s celoročnou prevádzkou útulku na Jazernej. Mesto by ušetrilo finančné prostriedky na prevádzku nocľahárne. Druhá alternatíva vychádza z aktuálne existujúceho stavu a zachováva súčasný stav v systéme zabezpečenia služieb azylového bývania. Tretia alternatíva rieši sociálne služby v oblasti azylového bývania pre ľudí bez prístrešia vytvorením spoločného zariadenia v spoločných priestoroch s kapacitou 25 klientov. Takéto zariadenie by mohlo vzniknúť v objekte na Partizánskej, ktorý je využívaný tretiu sezónu ako nocľaháreň. Prostredníctvom spoločného zariadenia by sa zefektívnila prevádzka na úseku azylového bývania, jeho zriadenie by však vyžadovalo nákladnejšiu investíciu na rekonštrukciu budovy.

Štvrtou možnosťou je vybudovanie komplexného, celoročne prevádzkovaného zariadenia sociálnych služieb pre 25 klientov. Nová sieť unimobuniek by vznikla na zelenej lúke. Táto alternatíva však podľa Rudolfa Kuklovského z Mestského úradu v Šali v momentálnej situácii nie je reálna, pretože mesto nemá vhodný pozemok na prípadnú realizáciu uvedeného zámeru. Problémom je aj finančná náročnosť projektu.

Ďalšou z možností umiestnenia zariadenia sociálnych služieb je využitie priestorov súčasného domova dôchodcov. Mesto pripravuje rekonštrukciu budov bývalej Materskej školy na Nešporovej ulici, v ktorých by mal vzniknúť nový domov dôchodcov. Súčasné priestory by sa po uvoľnili. Pre mesto by toto riešenie znamenalo redukciu nákladov za poskytovanie sociálnej služby v oblasti azylového bývania. Nevýhodou by bol predpokladaný nesúhlas obyvateľov okolitých bytových a rodinných domov a nátlakové akcie v podobe petícií.

Posledná alternatíva uvažuje s možnosťou celkového útlmu činností v zariadeniach poskytujúcich sociálne služby na úrovni azylového bývania ľuďom bez prístrešia.

Pre ktorú alternatívu sa rozhodnú mestskí poslanci? Dozvieme sa to už vo štvrtok 19.apríla po rokovaní mestského zastupiteľstva.

sala24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM